La manifestările de miercuri de la Mănăstirea Putna, organizate pentru comemorarea morții domnitorului Ștefan cel Mare, au participat doi dintre liderii pro-ruși din Republica Moldova. Este vorba de Victoria Furtună, președinta Partidului ”Moldova Mare”, și Alexei Lungu, liderul Partidului ”Șansă”. Furtună a împărtășit propaganda AUR și a depus recent plângeri penale pe numele președintelui României, Nicușor Dan și al Republicii Moldova, Maia Sandu, acuzându-i fără dovezi că ar fi fraudat votul moldovenilor în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Numele formațiunii pe care o conduce Furtună provine din ideea că Moldova este un ținut care se întinde de la granița cu Ucraina până la Carpați, incluzând județe din Nord-Estul României, scrie g4media.ro.

  • UPDATE: Reprezentanții Mănăstirii Putna arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial că ”persoanele care au realizat și care apar în clipul pe care se bazează articolul postat pe G4media.ro nu au fost invitați oficiali la sărbătorirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, desfășurată la Mănăstirea Putna. Ei au filmat acest clip la mănăstire pe ascuns, fără a cere acordul de filmare necesar din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și fără să înștiințeze Mănăstirea Putna. La muzeu, în momentul în care un părinte a observat că au desfăcut un trepied și doreau să filmeze profesionist, i-a informat că nu au voie să filmeze fără a îndeplini condițiile de filmare la mănăstire și li s-a spus clar că nu pot folosi în scop politic ce filmaseră până atunci pe ascuns, la care ei au răspuns că filmează în scop privat, fiind excursioniști. Apoi au plecat”.

La sărbătorirea Sfântului Ștefan cel Mare din acest an de la Putna, ca invitați oficiali din Republica Moldova au participat delegați ai Ministerului Afacerilor Interne, conduși de domnul Alexandru Lupan, Șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. La ceremonialul militar au participat membri ai Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” a Inspectoratului General de Poliție al Republicii Moldova.

G4Media.ro a dezvăluit că Alexei Lungu, un apropiat al de afaceri Ilan Șor, condamnat penal definitiv în Republica Moldova și fugit la Moscova, a rămas fără buletinul românesc obținut după ce a primit cetățenie română. Acest lucru a avut loc după ce autoritățile românești au stabilit că documentul a fost eliberat ilegal.

Într-o postare de miercuri pe o rețea de socializare, președinta Partidului ”Moldova Mare”, Victoria Furtună, a scris (sublinierile aparțin redacției): ”Astăzi, la Putna – locul de odihnă veșnică al marelui nostru domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt am venit cu echipa Partidului Moldova Mare să cinstim memoria celui care a fost scutul neamului moldovenesc și păzitorul credinței.
De aici din locul sacrului mormânt ne adresăm tuturor moldovenilor fie că trăiesc la est sau la vest de Prut, fie în nord sau în sud. Noi suntem același neam, cu rădăcini adânci, cu suflet curat și cu o istorie care ne unește, nu ne separă.
Ștefan cel Mare n-a fost doar un domnitor, ci o forță a unității și a demnității. Sub sceptrul lui s-a născut Moldova Mare hotar sfânt între lumi, scut al creștinismului și a valorilor neamului nostru.
Astăzi, când uitarea și dezbinarea încearcă să ne fure identitatea, noi, moldovenii din R. Moldova ne ridicăm și spunem: suntem uniți suntem demni, suntem urmașii strămoșilor noștri.
Cu credință, cu curaj și cu respect pentru jertfa înaintașilor noștri, vom merge mai departe pentru Moldova Mare, pentru viitorul nostru, al tuturor moldovenilor!”

victoria furtuna la putna

După cum a scris și Furtună, ”Moldova Mare” reprezintă ideea granițelor acestei regiuni din timpul lui Ștefan cel Mare care se întindea de la Carpați la Nistru, în prezent acest teritoriu fiind sub autoritatea Republicii Moldova, României și Ucrainei. Până în acest moment, în mod declarativ, programul partidului Victoriei Furtună își asumă deschis doar revendicarea Bugeacului, parte care face parte din Ucraina. ”Republica Moldova are temeiuri să ceară o revizuire a granițelor”, declara Furtună în luna mai 2025.

În 2017, fostul președinte al Republicii Moldova la acel moment, Igor Dodon, a prezentat presei o hartă a ”Moldovei Mari” (cuprindea teritoriul Republicii Moldova, cel al provinciei românești Moldova, nordul Bucovinei, dar și o parte din Dobrogea) dăruită de liderul rus Vladimir Putin. Cu acel prilej, Dodon a spus că jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc și că ”Dacă Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită”.

Într-un articol publicat luna trecută de platforma Deutsche Welle, jurnalistul Vitalie Ciobanu arăta că acest concept de ”Moldova Mare” este parte din ”Războiul hibrid al Rusiei (care n.r.) activează toate resursele disponibile, indivizi, rețele, teme de propagandă, tot ce poate fi folosit pentru destabilizarea Republicii Moldova. (…) Portavoce a acestui obiectiv geopolitic a devenit, mai nou, politiciana Victoria Furtună de la Chișinău. (…) Își însușește Victoria Furtună integral proiectul rusesc al „Moldovei Mari”, adică revendică și teritoriul dintre Prut și Carpați al vechiului principat, sau doar Bugeacul de sud aflat azi în componența Ucrainei? Nu știm, dar probabil va reveni cu precizări. Campania pentru alegerile parlamentare e aproape.”

În luna iunie 2025, Furtună a depus la Parchetul General al României o plângere penală pe numele președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, acuzând-o de ”trădare de stat, amestec în procesele electorale și în treburile interne ale României, precum și colaborarea cu structuri externe – în special USAID și fundații afiliate lui George Soros”, deoarece s-ar fi implicat în fraudarea votului din 18 mai al cetățenilor moldoveni, favorizându-l pe candidatul Nicușor Dan aflat în competiție cu liderul AUR, George Simion. Ulterior, Furtună a transmis Parchetului General ”o sesizare suplimentară privind implicarea cetățeanului român Nicușor Daniel Dan.”

După alegerile prezidențiale, G4Media.ro a dezvăluit legături între Victoria Furtună și partidul extremist AUR: Mateea Petrescu, care a fost unul dintre consilierii de comunicare pentru liderul acestei formațiuni, George Simion, s-a deplasat la finalul lunii mai în Republica Moldova, având programate întâlniri cu ”loiali” ai politicianului pro-rus Ilan Șor și cu președinta Partidului ”Moldova Mare”.

La începutul lunii iunie, Furtună a mers în Polonia având o întâlnire cu Ryszard Czarnecki, un politician care ar fi inițiat și sprijinit alianța PiS cu liderul AUR, George Simion, în urmă cu câțiva ani când toată lumea europeană evita să se asocieze cu partidul extremist din România.

O sursă G4Media.ro a dezvăluit că un alt lider politic de peste Prut prezent ieri la Putna a fost Alexei Lungu, președintele Partidului ”Șansă”, parte a Blocului Victoria controlat de omul de afaceri Ilan Șor. El a participat și anul trecut la manifestările de la Putna.

În luna mai a acestui an, G4Media.ro dezvăluia faptul că Alexei Lungu, un fost jurnalist devenit politician și, conform serviciilor secrete, unul dintre vectorii intereselor rusești din Republica Moldova, a rămas fără buletinul românesc pe care l-ar fi obținut ilegal după ce, în urmă cu câțiva ani, a devenit cetățean român.

Serviciile secrete de peste Prut și presa de investigație de la Chișinău au dezvăluit, în mod repetat, afilierea lui Lungu la interesele rusești, fie în calitatea sa de jurnalist al Sputnik Moldova, publicație interzisă după invadarea Ucrainei de către Rusia, fie ca politician și lider al partidului lui Șor. În acest an, Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova i-a comunicat lui Lungu calitatea de suspect într-un dosar în care este investigată finanțarea ilegală a partidului său cu fonduri din Rusia. Contactat de G4Media.ro, Lungu a confirmat anularea buletinului, decizie despre care a aflat la începutul acestei luni, pe Aeroportul din Iași și a afirmat că ”Ceea ce s-a întâmplat a fost dubios”, iar referitor la dosarul penal a negat faptul că este pus sub acuzare și susține că, de fapt, totul se leagă de niște neconcordanțe în niște documente.

În iulie 2024, cu același prilej, a fost prezent la Putna actualul deputat pro-rus din Republica Moldova, Vasile Bolea și el membru al Blocului Victoria.

Alexei Lungu (primul din stânga) și Vasile Bolea (primul din dreapta), la Putna, în iulie 2024

Alexei Lungu (primul din stânga) și Vasile Bolea (primul din dreapta), la Putna, în iulie 2024 Sursa foto: Facebook

”Nicio țară din Uniunea Economică Eurasiatică nu ne dictează cum trebuie să trăim. Pe cine să iubim. Cum să sărbătorim. Ce să cinstim. Spre deosebire de Europa”, scria recent Bolea pe o rețea de socializare, unde a postat, în luna aprilie 2025, și un text despre participarea sa la un forum organizat la Moscova de Organizația „Eurasia”, care sărbătorea un an de la fondare.

Eurasia (Evrazia), ONG aflat sub sancțiuni internaționale, este o entitate afiliată intereselor Kremlinului și controlată de Șor, care, recent, a cumpărat spațiu de publicitate în presa din România.

Poziții suveraniste și anti-europene a exprimat, în trecut, în presă și starețul Mănăstirii Putna, Velnic Melchidesec, care declara, în 2018, că ”(…) societatea românească a decăzut enorm, influențată mai mult sau mai puțin din afară, și a ajuns într-o stare de robie morală. (…) Putem vorbi însă de o libertate economică? Nici pe departe. Vedem că dispar de pe piață produsele românești. Ce se află în spate? O robie economică. Te distruge pe tine, care ești mic, pentru a trăi cel mare, cel din afară. Din punct de vedere politic, se întâmplă același lucru. Să ne amintim numai de amestecul diferitelor ambasade în problemele politice ale țării. Și atunci, ne întrebăm: mai e liber acest popor? Eu nu prea mai văd libertate… (…) Cum a zis cineva: maimuțăreala asta europeană, care vine din afară cu legi contra firii, când tata nu mai e tată, când mama nu mai e mamă, când tata poate să fie și femeie, când mama poate să fie și bărbat, când fiecare e liber să-și aleagă genul, toate acestea sunt o răzvrătire a societății contemporane împotriva normalității.”

De-a lungul timpului, starețul de la Putna a apărut în cadrul mai multor articole de pe site-ul Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove care este subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, articole care arătau colaborarea sa cu preoți din cadrul acestei Mitropolii.