Mike Pompeo a trebuit sa intervina personal pentru a corecta greselile ambasadorului Dereck Hogan. Mai intai, acesta a colaborat strans cu Plahotniuc si mai tarziu a ajutat oligarhul sa se mute din Moldova in America. In plus, Washingtonul nu a fost multumit de Hogan pentru ca nu a facut suficient pentru a ajuta fortele pro-occidentale din Moldova si, ca urmare, guvernul premierului moldovean Maia Sandu s-a prabusit dupa ce a pierdut un vot de incredere in parlament, scrie scrie presa din SUA.

Publicat:23.01.2020, 16:01

Vezi AICI articolul de pe Washington Times, semnat de Darren Spinck, care este partener al unei companii de PR din SUA.

Vezi mai jos articolul tradus in limba romana:

Acum, viitorul Moldovei este din nou nesigur in urma prabusirii coalitiei pro-europene a ACUM si a coalitiei socialiste pro-ruse, care a fost sprijinita de Washington si Bruxelles, precum si de Moscova. Dupa cum a fost raportat in septembrie anul trecut, in timpul negocierilor in curs de finalizare a coalitiei axate pe reforma, Moldova, la vremea respectiva, a fost exemplul rar in care Statele Unite, Uniunea Europeana si Rusia au gasit in sfarsit o modalitate de a lucra impreuna si de a atinge un obiectiv comun pentru a beneficia de oameni ai unei foste republici sovietice, ajutand totodata la usurarea tensiunilor Est-Vest.

Chiar si odata cu prabusirea guvernului condus de Maia Sandu, Republica Moldova apare totusi in directia unui viitor mai luminos - atat timp cat Vladimir Plahotniuc ramane indepartat de la putere si nu poate influenta calea condusa de reforma Moldovei.

Plahotniuc, care ramane un fugar international, a ocupat functia de presedinte al Partidului Democrat din Moldova din 2010 si a jefuit cea mai saraca tara din Europa pentru imbogatirea personala. Freedom House a spus vara trecuta ca: „Moldova a fost numita de mult timp un stat capturat, unde toate parghiile controlului administrativ, financiar si media asupra societatii sunt detinute de un singur lider autoritar.”

Fostul premier Sandu a declarat intr-un interviu pentru Daily Beast ca „oamenii vor ca Plahotniuc sa plateasca pentru toate abuzurile si crimele pe care le-a comis”.

In timp ce Plahotniuc a fugit din tara dupa ce a vorbit cu ambasadorul Hogan, autoritatile erau ingrijorate de faptul ca sustinatorii lui Plahotniuc in Statele Unite, cum ar fi fostul secretar adjunct al statului Obama, Victoria Nuland, ar fi putut incerca sa influenteze Administratia Trump pentru a oferi oligarhului notoriu protectie politica si permite revenirea lui la putere in Moldova.

Inainte ca Pompeo sa dispuna interdictia de calatorie a lui Plahotniuc si a familiei sale, cunoscutul oligarh a angajat o firma de avocatura pentru a cere azil politic in Statele Unite. Potrivit Maiei Sandu, el a fugit initial pe plajele insorite din Miami.

Multi moldoveni si-au exprimat ingrijorarea ca banii lui Plahotniuc ar putea sa-l ajute sa scape de justitie, dar se pare ca optiunile sale se restrang rapid. A existat un raport pe un blog francez in care era mentionat ca autoritatile americane investigheaza acuzatiile ca Plahotniuc si-a insusit bani din asistenta Fondului Monetar International (FMI).

Avand in vedere ca un nor negru atat de mare de presupuse activitati infractionale atarna deasupra capului lui Plahotniuc, nu este clar de ce oficialii de la Washington nu au urmat mai repede conducerea autoritatilor elvetiene, germane si romane pentru a deschide anchete pe numele lui Vlad Plahotniuc.

Dupa ce a fugit din Moldova, oligarhul criminal a reusit sa calatoreasca folosind un al doilea pasaport eliberat sub numele de Vladimir Novak. A fost intr-adevar „omul nostru din Moldova” la Washington, Bruxelles, precum si la Moscova in diferite momente?

Din fericire, Administratia Trump a luat in cele din urma decizia corecta, dar ramane intrebarea ce urmeaza pentru criminalul fugar?

Washingtonul ar trebui sa continue politica recenta de cooperare atat cu Uniunea Europeana, cat si cu Rusia in probleme legate de Moldova.

Pentru prea mult timp Moldova a fost tratata ca un pion geopolitic de Washington, Bruxelles si Moscova, iar acest lucru a contribuit la un PIB pe cap de locuitor al tarii de 2.850 de dolari.

Casa Alba, care a cunoscut deja o lovitura dureroasa a politicii ucrainene, afectand situatia politica interna din America, nu poate permite lui Plahotniuc sa influenteze adoptarea deciziilor de politica externa a SUA prin sustinatorii sai din administratiile prezidentiale anterioare.

Sursa: washingtontimes.com