Ziua de votare e prea lunga pentru functionarii electorali din Moldova. O spune un ONG, care a analizat programul birourilor electorale din mai multe tari si propune sa fie reduse orele de lucru ale sectiilor de la noi. Decizia finala, insa, ii apartine legislativului, care ar trebui sa faca modificari in Codul Electoral.

Publicat:15.03.2020, 18:46

Doina BORDEIANU, DIRECTORUL CENTRULUI DE INSTRUIRE CONTINUA IN DOMENIUL ELECTORAL: “Pentru membrii sectiei de votare nu este vorba doar de aceste 14 ore cuprinse intre 7 si 21, dar inseamna mai mult. Ei trebuie sa se prezinte la sectia de votare cu cel putin o ora inainte de proces, pentru a aranja documentatia electorala, apoi incepe procesul cand sa deserveasca 3000 de persoane, iar dupa 21 sa inceapa sa totalizeze rezultatele alegerilor.”

De cele mai multe ori, totalizarea rezultatelor votarii poate dura si pana dimineata. Atatea ore de munca i-ar istovi pe membrii biroului electoral, crede Centrul de instruire Continua in Domeniul Electoral.

Doina BORDEIANU, DIRECTORUL CENTRULUI DE INSTRUIRE CONTINUA IN DOMENIUL ELECTORAL: Ei obosesc, oboseala duce la greseli, la nervozitate si neintelegeri.”

Propunerea expertilor este de a reduce ziua de de votare prin taierea unor ore de lucru.

Doina BORDEIANU, DIRECTORUL CENTRULUI DE INSTRUIRE CONTINUA IN DOMENIUL ELECTORAL: “In intervalul 8 – 9 dimineata e o prezenta mare, respectiv scenariul pt excluderea a doua ore dimineata decade, raman celelalte doua, care pot functiona in aceleasi conditii.”

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Celelalte doua scenarii ar insemna sa se taie ultimele doua ore ale zilei, adica sectiile de votare sa se inchida la 19:00, ori acestea sa se deschida mai tarziu cu o ora si ulterior, procedura de vot sa se incheie tot cu o ora mai devreme.”

Parlamentul este organul abilitat sa ia o decizie in aceast sens.