Șeful Inspectoratul General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a confirmat pentru Euronews România că autoritățile din Federația Rusă, la fel, au cerut extrădarea lui Vladimir Plahotniuc, reținut marți, la Atena. În același timp, Cernăuțeanu susține că Plahotniuc ar urma să fie extrădat la noi în țară, odată ce Republica Moldova are prioritate, fiind prima țară care a solicitat reținerea acestuia.
Viorel CERNĂUȚEANU, ȘEFUL IGP: „A apărut în notița de căutare și am fost informați și noi despre faptul că Rusia, ieri, a depus solicitare. Dar și pe anumite dosare anterioare istorice. Intuim care este scopul acestei solicitări. Pornind de la anumite informații și spețe care au fost cunoscute și în spațiul public, că cetățeanul Plahotniuc a fost în ultima perioadă la Moscova, îmi pun întrebarea de ce nu a fost reținut atunci. Intuim că este o formă de a încerca preluarea acestuia către Federația Rusă și a-i asigura o protecție de libertate acolo.”
Cernăuțeanu asigură însă, că Republica Moldova are acum prioritate în extrădarea lui Plahotniuc.
Viorel CERNĂUȚEANU, ȘEFUL IGP: „Dacă pornim de la normele Constituției Interpol, nu cred că ar fi posibil ca Plahotniuc să ajungă în Rusia, deoarece mandatul de căutare, care a servit ca temei de reținere, a fost cel al Republicii Moldova. Noi am fost cei care am solicitat acest lucru, noi am fost primii, solicitarea noastră este din luna martie. Solicitarea noastră e de mult mai devreme, de 4-5 ani, dar la acea etapă, comisia de examinare a fișierelor Interpol a respins căutarea lui Plahotniuc. În urma contestării deciziilor care au fost anterior, în luna martie, pe ultima contestare pe care am depus-o pe acea decizie, Interpolul a acceptat solicitarea noastră și a dat curs căutării internaționale.”
Pornind de la ideea cine este primul solicitant în procedura respectivă și care este de fapt impactul asupra formei de căutare și acțiunilor în comisie, după toate regulile de protocol, țara noastră este cea care trebuie să beneficieze de procedura de extrădare, explică șeful IGP.
Viorel CERNĂUȚEANU, ȘEFUL IGP: „După convenția care reglementează procesul de extrădare, ar trebui să fie până la 40 de zile. În același timp, înțelegem anumite aspecte de jurisprudență care pot avea loc pe teritoriul statului grec, contestări, anulări, revendicarea anumitor drepturi, etc. Intuim că și-ar putea revendica și alte drepturi, ceea ce ar tergiversa puțin acest proces.”
Procurorii eleni au emis ieri un mandat de arest pe un termen de 40 de zile pe numele lui Plahotniuc, termen prevăzut de Convenția Europeană de extrădare, timp în care statele solicitante pot transmite documentele oficiale pentru inițierea procedurii. Decizia autorităților grecești poate fi contestată în instanță.
Fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, ar fi locuit într-o vilă de lux dintr-o zonă exclusivistă din sudul Atenei, situată pe malul Mării Egee, împreună cu Constantin Țuțu înainte de reținerea celor doi. Cu o suprafață de aproximativ 1.400 de metri pătrați și opt dormitoare, imobilul este una dintre cele mai mari reședințe private din regiune, scriu jurnaliștii de la rise.md. Potrivit documentelor obținute de aceștia, Vlad Plahotniuc închiria vila.
Cei doi au fost reținuți marți pe aeroportul din Atena, în timp ce încercau să ajungă în Dubai. În aceeași zi, ministerul Justiției a anunțat că a inițiat procedura de extrădare în privința lui Plahotniuc și urmează să trimită o solicitare către autoritățile elene. Țuțu nu este căutat de autoritățile noastre, acesta fiind reținut în baza unei notificări din partea Federației Ruse.
Vlad Plahotniuc este considerat unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Dosarul frauda bancară, în care este vizat, a ajuns în instanță acum doi ani și este examinat în lipsa acestuia. Fiind o figură controversată, numele lui Plahotniuc este legat și de alte dosare – Metalferos, cel privind procurarea frauduloasă a blanchetelor pentru pașapoarte, dar are cateva dosare deschise și în Rusia, unde este acuzat de participare la operațiunea Laundromat.