Ne definim valorile prin eroii povestilor noastre, iar astazi va invitam sa cunoasteti un grup de francezi care a adus o parte din Europa...in Moldova. Sunt stabiliti intr-un mic sat din Rezina si, cu o mare dorinta de schimbare, au dezvoltat localitatea. Au pus pe roate o afacere in spirit francez, au creat locuri de munca, iar acum, din casele vechi, construiesc pensiuni turistice. Sunt muncitori, perseverenti, solidari si spun ca au ales Moldova pentru ca aici se simt liberi si... acasa.

Publicat:05.09.2023, 21:29

„Bienvenue!” sau bine ati venit la Horodiste - un sat pitoresc din raionul Rezina. Aici, pe malul raului Nistru, printre grote si stanci, si-a gasit linistea o comunitate de francezi.”

Povestea francezilor in micul sat din Rezina incepe acum 13 ani. Tatiana si Tierry, ea – moldoveanca si el francez, sunt printre primii stabiliti in localitate.

Tierry ERNST, FRANCEZ STABILIT LA HORODISTE: „De fiecare data, am revenit aici, pentru ca pentru mine aici este suflet si traditie.”

Si asa, descoperind traditiile moldovenesti, impletite cu cele franceze, au pornit de mana pe acelasi drum si spre acelasi vis - de a construi Europa...acasa. Pentru inceput au deschis o mini fabrica de producere a cascavalului...

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV:Din Franta au adus o parte din cultura si gastronomie si anume – cascavalurile franceze veritabile. Acestea sunt preparate aici, la Horodiste, la o fabrica mica, administrata de Tatiana si Tierry.”

Tierry ERNST, FRANCEZ STABILIT LA HORODISTE: „In Moldova eu fac cascaval cu gust usor, maturat 2-3 saptamani, nu mai mult, pentru ca devine cu un gust intens, si nu este inteles de moldoveni.”

Dar moldovenii au invatat cum se produce cascavalul francez si stiu deja secretul...

Aliona HARITON, ANGAJATA A FABRICII: „Trebuie sa il faci cu ingaduiala si grija si sa ii respecti timpul de preparare.”

La Horodiste, Tatiana si Tierry nu au deschis doar fabrica. Au cumparat scoala veche din sat pe care vor sa o transforme intr-o pensiune, iar localitatea - intr-un loc prosper.

Tatiana PAGU ERNST: „Aici construim o viitoare ecopensiune, unde vom gazdui copiii defavorizati si cu probleme de sanatate. Ca sa le oferim o vacanta celor care nu si-o pot permite.”

Cot la cot, pe santier, munceste si Stephane, francez si el. De doi ani, barbatul locuieste  la Horodiste si a invatat limba romana.

Stephane TARDIEU, FRANCEZ STABILIT LA HORODISTE: „Natura, liniste, mancare buna si gospodarie.”

Iar la distanta de cateva case locuieste Fred, un tanar care, de 10 ani, a schimbat apartamentul sau din Franta, pe o casa traditionala din Horodiste.

Fred GONNETAN, FRANCEZ STABILIT LA HORODISTE: „Mi-am dorit o viata mai ca la tara, asa ca fac tot ce imi trebuie intr-un mediu natural: cresc rosii, legume, fructe.”

Impreuna cu ceilalti francezi din comunitate, Fred vrea sa reinvie satele moldovenesti. Asa ca au cumparat mai multe case parasite din Horodiste, pe care vor sa le transforme in pensiuni turistice.

Fred GONNATAN, FRANCEZ STABILIT LA HORODISTE: „Aici sunt multe case vechi si batranesti, care fac parte din istoria Moldovei si putem sa facem o schimbare.”

Comunitatea de francezi a fost indragita de sateni, care muncesc alaturi de ei. Se impaca si se inteleg, pentru ca impart aceleasi valori.

„Este extraordinar, pentru ca multi oameni isi gasesc de lucru, au posibilitatea sa munceasca de pe loc si sa castige.”

„Suntem bucurosi ca au venit la noi in tara si vor sa ne dezvolte satul si sa contruiasca ceva frumos pe meleagurile noastre.”

Iar cu fiecare eveniment organizat in sat, Horodiste se transforma intr-o mica Franta. Grupul de francezi invita localnicii, dar si prietenii lor din Europa, la festivalurile culturii franceze.

Tatiana PAGU-ERNST: „Avem mancare frantuzeasca care se numeste aligot, din regiunea de centru a Frantei. E o specialitate franceza, iar noi am venit de la Chisinau ca sa gustam. E foarte gustos.”

Planurile francezilor la Horodiste nu se opresc aici. Sustinuti si ajutati de vecinii lor moldoveni, vor sa transforme satul intr-un  loc pitoresc. Pe toate au de gand sa le faca, la fel ca pana acum, cu dedicare.

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV: „Europa poate fi construita oriunde. Aici, la Horodiste am cunoscut europeni care si-au dorit un viitor la noi. Pentru ca impartim aceleasi valori, dorinta de viata si perseverenta in munca. Si au demonstrat prin propriul exemplu ca se poate. Europa e acasa.”

„Pentru mine Moldova este bogata prin pamantul extraordinar.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.