In timp ce sute de mii de moldoveni nu-si gasesc rostul in tara lor, el si-a facut aici o casa, o familie si un sens in viata. Este vorba de un psiholog venit din Iran care a ajuns in tara noastra cu mai bine de 20 de ani in urma. Urmarim un reportaj realizat de reporterii de la O seara Perfecta.

Publicat:04.09.2019, 18:45

Gholamali MOHAMMADIFARD, psiholog: "Neputinta, frica, angoasa, teama, nevoia de cunoastere mai departe, asta a fost prima etapa, venirea cu asta se asociaza. Dor de cunostinte noi, dezvoltare, de tot ce e nou, un apetit. O sa ma asociez cu ei, incadrez. Simti ca ei sunt ca tine si atunci asta a fost urmatoarea etapa, si ultima, e vorba de stabilitate."

Copil fiind, nu si-a imaginat ca o tara pe atunci necunoscuta, cum este Moldova, ar putea sa-i devina casa. Dar pentru ca viata bate filmul, deja de mai bine de doua decenii, iranianul Gholamali Mohammadifard si-a facut cuibul aici, la Chisinau.

Gholamali MOHAMMADIFARD, psiholog: "Eu nu prea cunoasteam, oameni mentalitate.. am mers cu o viteza mica. Am acumulat experienta legata de specialitate, cultura, oameni, legat de mine. Ce m-a ajutat a fost rabdarea si intelegerea."

Sa o luam insa de la capat. Studiile la psihologie l-au dus pe Gholamali in Romania, acolo unde a cunoscut-o pe Tatiana, basarabeanca ce avea sa-i devina sotie.

Valeria CAPRA, reporter PRO TV: "Noi suntem la familia Mohammadifard, o sa ii cunoastem familia, 23 de ani in Republica Moldova nu e gluma."

"- Cum v-a abordat si cucerit?"

Tatiana MOHAMMADIFARD, designer de gradini: "Foarte tacticos, intr-o maniera usoara, fara stresuri, cred ca asta a fost."

Fara mult stres s-au miscat inainte spre o viata in doi. Nunta lor a fost o imbinare armonioasa dintre traditiile noastre si cele iraniene.

"O mica diferenta dintre familii, acolo au fost o mie de invitati la nunta, iar la noi o suta de persoane. In rest chef si voie buna la amandoua. O nunta e ca in povesti, 7 zile 7 nopti.. se intlnesc vin oaspeti continuu si femeile schimba rochiile si aurul."

Timpul a zburat, iar Tatiana si Gholamali au acum doi copii pe nume Anahita si Arian. Cei doi sunt pasionati de sah, engleza, muzica si stiu bine cum sa imbine activitatile cu distractia.

Anahita MOHAMMADIFARD, eleva: "Anhita e zeita apei fertilitatii, acuratetii, curateniei."

Arian MOHAMMADIFARD, elev: "Arian inseamna un intelept."

Anahita MOHAMMADIFARD, eleva: "Tinand cont ca aici ne-am nascuta asta e tara de bastina, unde traim suntem bucurosi ca tata a decis sa ramana aici alaturi de noi."

O casa spatioasa intr-o suburbie a Chisinalui, unde domneste linistea si ospitalitatea, asa as fi putea descrie caminul familiei Mohammadifard.  

"Casa asta datorita ei sunt mai echilibrat. Energia trebuie consumata, ori te duc ein depresie ori tulbura...eu toate tampeniile le-am pus in casa, 12 dormitoare cui trebuie, dar pentru mine e manifestarea tuturor nebuniilor pe care le-am avut in viata asta."

Treburile casei sunt bine impartite, fiecare stie ce are de facut, iar Tatiana isi traieste pasiunea pentru gradinarit zi de zi in curte.

“Imi mai doresc o sakura, sunt indragostita de ea..!”

Serile ii aduna pe toti in jurul mesei, se gateste si moldoveneste, si in stil iranian, iar noi am avut ocazia sa gustam din deliciile acestei bucatarii fantastice.

In cei peste 20 de ani petrecuti aici, Gholamali Mohammadifard si-a format deja un cerc stabil de oameni care-i cer ajutorul. Pe langa asta, mai preda si la facultate.

Svetlana RUSNAC, decan facultatea stiinte sociale si educatie: "La serviciu il cunosc foarte serios, cu responsabilitate, initiativa, lucruri pe care le face inovativ. De exemplu aduce specialisti care lucreaza atat cu cadrele didactice cat si studentii in diverse probleme."

“Sunteti un familist sau un carierist?”

Eu-s familist, cariera e pe langa, cariera fac pentru folosul familiei. Si familia mea nu e cea prorpiu=zisa doi copii si sotie e societatea. Familia mare care o am si atunci pentru mine moldova e mai important decat cariera. Si interesele personale.