Cele mai fierbinti dezbateri electorale din istoria Republicii Moldova s-au dat la PRO TV. Postul nostru de televiziune a organizat dezbateri incepand din 2007 si a ilustrat toate campaniile, indiferent ca au fost pentru locale, parlamentare ori prezidentiale. Candidatii cu cele mai mari sanse au fost, fata in fata, in emisiunile moderate de Lorena Bogza. Si inainte de algerile din 20 octombrie vom avea dezbateri pentru parlamentarele noi in circumscriptia numarul 33, iar alegerile locale din toata tara vor fi reflectate in jurnalele de stiri.

Publicat:14.09.2019, 21:01

2007. In cursa pentru primaria capitalei se confrunta 18 candidati, independent sau reprezentand diferite formatiuni politice. Toti, cu exceptia candidatului Partidului Comunistilor, Veaceslav Iordan, au fost prezenti in studioul emisiunii Eu vreau sa fiu primar.

Alegerile au fost castigate de Dorin Chirtoaca, cu peste 61 la suta din voturi. Iordan a obtinut circa 39 la suta.

2009 – alegeri parlamentare, la care 17 partide si candidati independenti isi incearca norocul. 

Doar patru formatiuni acced in parlament. La 6 aprilie, rezultatul alegerilor este contestat in strada, iar Vladimir Voronin, pe atunci presedintele Moldovei, vorbeste despre o lovitura de stat. 

Comunistii mai aveau nevoie de un vot in parlament pentru a putea desemna seful statului. Nu l-au gasit si, astfel, s-au declansat alegeri anticipate, la care au participat doar 8 formatiuni. Cinci dintre ele au acces in parlament. Configuratia s-a schimbat dupa ce Marian Lupu a parasit Partidul Comunistilor si a preluat conducerea Partidului Democrat, care, in aprilie, nu depasise pragul electoral. Astfel, in studioul emisiunii Te votezi la Pro Tv au ajuns sa se confrunte Marian Lupu si Igor Dodon, pe atunci fruntas comunist.  

Pentru ca legislativul ales in iulie 2009 nu a fost in stare sa aleaga seful statului, un an mai tarziu se desfasoara din nou anticipate, la care participa 20 de partide si aproape tot atatia candidati independenti. Si, din nou dezbateri la Pro TV.

Doar 4 formatiuni reusesc sa treaca pragul electoral, iar Alianta Moldova Noastra a lui Serafim Urechean ramane pe dinafara. AMN-ul este asimilat apoi de catre PLDM. Tot in 2010 a fost organizat si un referendum pentru schimbarea modalitatii de alegere a sefului statului, insa nu a fost validat din cauza prezentei scazute la urne.

Deputatii din majoritate reusesc, totusi, sa amane alegerea presedintelui si, in martie 2012, cu ajutorul a trei comunisti, printre care Igor Dodon si Zinainda Greceanii, care parasesc Partidul Comunistilor, Nicolae Timofti este ales seful statului. 


Timofti a fost si ultimul sef de stat ales de catre parlament. Tocmai cand mandatul sau expira, Curtea Constitutionala a luat o decizie surprinzatoare, prin care a restabilit dreptul cetateanului de a-si alege in mod direct presedintele. Asa ca, in noiembrie 2016, se organizeaza alegeri prezidentiale. Principalii cndidati sunt Maia Sandu si Igor Dodon, iar prima confruntare dintre ei a avut loc in studioul de dezbateri electorale de la Pro Tv.

Cea de-a doua confruntare dintre Sandu si Dodon a durat mai bine de doua ore, timp in care candidatii au raspuns la intrebarile Lorenei Bogza.

Alegerile au fost castigate, la limita, de catre Igor Dodon. Liderul comunistilor s-a simtit, parca, razbunat, dupa ce in 2011 pierduse confruntarea pentru primaria capitalei, in competitie cu Dorin Chirtoaca, la o diferenta de numai un punct procentual. Dezbaterile dintre cei doi, din studioul emisiunii Eu vreau sa fiu primar, au fost extrem de tensionate.

Dorin Chirtoaca a castigat la limita si cel de-al treilea mandat, in 2015, devansand-o usor pe Zinaida Greceanii, candidat al socialistilor, care a preferat sa-l lase singur pe Chirtoaca la dezbaterile electorale.

Trei ani mai tarziu, Chirtoaca, urmarit penal intr-un dosar legat de parcari, renunta la mandat si sunt organizate alegeri anticipate. In cursa se inscriu 11 candidati. Favoritii – Andrei Nastase, lider al Platformei DA, si socialistul Ion Ceban, au participat la dezbaterile organizate de PRO TV.

Andrei Nastase a castigat alegerile, insa rezultatul a fost anulat printr-o decizie controversata a instantei de judecata. In urma acestei hotarari, Uniunea Europeana a suspendat finantarea pentru Republica Moldova. 

Anul 2019 a venit cu noi alegeri, de aceasta data parlamentare. Acestea s-au desfasurat, in premiera de la independenta, in baza sistemului mixt. 15 partide si sute de candidati au sperat sa ajunga in parlament. Dezbaterile din studioul emisiunii Te votezi la PRO Tv au fost aprinse. 

Asa cum anuntau si sondajele, patru formatiuni au acces in parlament. Negocierile pentru crearea unei coalitii au durat mai bine de trei luni. Intr-un final, socialistii si blocul acum au anuntat o forma de colaborare ce a propulsat in opozitie Partidul Democrat si pe liderul sau, Vlad Plahotniuc, acuzat ca a capturat Republica Moldova si institutiile ei.

Timp de cateva zile Moldova s-a confruntat cu o dualitate de putere, criza fiind rezolvata dupa interventia SUA, UE si a Rusiei, care au recunoscut guvernul Maia Sandu si au pus presiune pe Partidul Democrat sa predea puterea. 

Totusi, alianta PSRM-ACUM este una subreda, iar analistii spun ca, cel mai probabil, nu va dura patru ani. Iar asta inseamna anticipate.

In aceasta toamna ne asteapta noi dezbateri electorale. De aceasta data ii vom vedea pe candidatii care aspira la functia de primar al capitalei. Data alegerilor locale a fost stabilita pentru 20 octombrie.