Se pot face feluri gustoase si satioase fara sa punem in ele niciun gram de carne. Te provocam sa incerci de Meatless Friday retete simple care au ca ingredient principal ciupercile.

Indiferent ce sortiment preferi, fie ca sunt salbatice sau de crescatorie, ciupercile sunt pline de nutrienti. In primul rand vitamina D si antioxidanti. Au proteine, putini carbohidrati, zero grasimi si colesterol si o cantitate importanta de fibre.

Ciupercile proaspete pot fi pastrate cateva zile in frigider. Trebuie, insa, sa nu le speli si sa nu le acoperi cu plastic. Pastreaza-le asezate intr-un singur strat in sertarul frigiderului, acoperite doar cu un prosop de hartie.

O reteta clasica, fara carne - Ciuperci umplute

Ingrediente (pentru 6-8 portii):

  • 18 ciuperci mari
  • 3 linguri ulei de masline extra-virgin
  • sare
  • 60ml vin Marsala
  • 90g pesmet/ paine prajita faramitata
  • 120g branza Pecorino rasa
  • 2 linguri patrunjel proaspat, tocat
  • 1 catel de usturoi, tocat marunt
  • piper

Incinge cuptorul la 190C. Spala bine ciupercile, curate-le, indeparteaza-le coditele si toaca-le.

Incinge uleiul intr-o tigaie, la foc mediu. Caleste timp de 5 minute coditele de ciuperci taiate cu putina sare. Adauga Marsala si mai lasa pe foc pana cand lichidul se evapora. Ia tigaia de pe foc si amesteca pesmetul cu ciupercile calite. Lasa sa se raceasca si apoi adauga branza Pecorino, patrunjelul si usturoiul. Amesteca totul bine.

Pune ciupercile in tava de la cuptor, pe o hartie de copt unsa. Pune in fiecare dintre ele cate 1-2 linguri din amestecul pregatit anterior. Stopeste cu putin ulei de masline, condimenteaza cu sare si piper si da-le la cuptor timp de 30-45 de minute.

Sursa reteta: Saveur.com


Paste cu ciuperci 

Un gust divin si o textura cremoasa. Se poate pregati si cu ciuperci champignon, dar e recomandat sa incerci si variante mai aromate: ciuperci shiitake, cremini, ghebe.


Ingrediente (pentru 4-6 portii):

  • 450 -500g paste farfalle (fundite)
  • 1 lingura unt
  • 350g ciuperci feliate
  • 1 ceapa medie, tocata
  • 1 catel usturoi, tocat marunt
  • sare si piper
  • 60ml vin alb sec
  • 150ml smantana de gatit
  • 90g parmesan ras
  • 2 linguri pantrunjel tocat

Fierbe pastele si scurge-le.

Topeste untul intr-o tigaie adanca, la foc mediu. Adauga ciupercile, ceapa, usturoiul, 1 lingurita de sare si piper. Lasa-le pe foc timp de 12 minute pana cand lichidul se evapora si ciupercile devin moi. Adauga vinul si gateste-le timp de 2-3 minute pana cand vinul se evapora.

Ia tigaia de pe foc si pune peste ciuperci pastele, smantana de gatit, branza si patrunjelul. Amesteca bine pana cand pastele sunt acoperite de sosul format. Mai adauga sare dupa gust. Serveste-le calde.

Sursa reteta si foto: Cooking Light


Musaca gustoasa cu ciuperci

Ingrediente (pentru 8 portii):

  • 1 lingura ulei de masline
  • 3 vinete medii, taiate in felii mai subtiri de 1 cm
  • sare si piper
  • 220g unt + 3 linguri extra
  • 800-900g ciuperci feliate subtire
  • 2 catei usturoi, tocati marunt
  • 60ml vin rosu sec
  • 3 linguri patrunjel tocat
  • 2 linguri busuioc tocat
  • 1 lingura oregano tocat
  • 1 lingurita scortisoara
  • 100 g pasta de rosii
  • 220g parmezan ras
  • 50g pesmet
  • 4 oua batute + 4 galbenusuri
  • 50g faina
  • 350ml lapte

Incinge cuptorul la 180C. Pune feliile de vinete intr-o tava, pe o hartie de copt unsa si coace-le timp de 20 de minute, intorcandu-le pe ambele parti. Scoate-le si lasa-le sa se raceasca.

Incinge 10 linguri de unt intr-o tigaie adanca, pe foc mediu. Adauga ciupercile, usturoiul, ceapa, sare si piper. Gateste-le pana cand lichidul se evapora aproape de tot (20 de minute). Adauga vinul, ierburile aromatice, pasta de rosii, sare si piper. Lasa focul mic si gateste-le 4-5 minute pana cand lichidul se absoarbe. Ia tigaia de pe foc si pune o treime din parmezanul ras, jumatate din pesmet si ouale batute. Lasa totul deoparte.

Intr-o alta tigaie topeste 8 linguri de unt, la foc mediu. Pune faina si amestecand continuu lasa pe foc timp de doua minute. Toarna laptele si continua sa amesteci pana cand se ingroasa. Ia sosul de pe foc si adauga in el galbenusurile, sare si piper, amestecand pana cand se omogenizeaza.

Unge un vas din sticla termorezistent (20x30cm) cu untul ramas. Aseaza in ele straturi din feliile de vinete si amestecul cu ciuperci. Toarna deasupra sosul, presara restul de pesmet si parmesan.

Acopera vasul cu o folie de aluminiu si coace la cuptor timp de 35-40 minute, apoi indeparteaza folia si mai lasa la cuptor inca 15 minute.