La fel ca si radacina, frunzele de telina sunt indicate in tratamente pentru diverse boli, datorita continutului crescut de vitamine si minerale.

In bucataria traditionala romaneasca, frunzele de telina sunt zarzavaturi care dau savoare oricarui fel de mancare, previn problemele digestive, regleaza apetitul si imbunatatesc metabolismul.

Insa, nu doar pentru aromarea supelor, ciorbelor si sosurilor sunt excelente frunzele de telina, ci si ca medicament natural. Una dintre formele de administrare mai putin cunoscute ale acestui medicament natural este infuzia, care, preparata dupa urmatoarea reteta:

Infuzie din frunze de telina

In jumatate de litru de apa se pun 3 lingurite de frunze uscate sau o mana de frunze proaspete de telina, care se lasa la macerat timp de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul obtinut se pastreaza deoparte, urmand ca planta ramasa dupa filtrare sa se fiarba in jumatate de litru de apa, timp de 5 minute. Se lasa la racit, apoi se filtreaza.

La final, cele doua extracte se amesteca, obtinandu-se aproximativ 1 litru de infuzie, care poate fi folosita cu succes in tratamentul unor afectiuni sau boli precum:

Frunzele de telina au un efect antibiotic puternic, prevenind si ajutand orgasnimul sa se apere in fata infectiilor cu bacterii precum Staphylococcus aureus, Staphylococcus albus, Shigella dysenteriae, Salmonella typhi, Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes sau Pseudomonas solanacearum.

De asemenea, ceaiul din frunze si seminte de telina are efecte antispastice si relaxante asupra musculaturii netede, ajutand la fluidizarea excesului de mucus si la eliminarea sa de pe caile respiratorii. De altfel, in medicina traditionala, telina era folosita cu succes si impotriva tuberculozei pulmonare si a pleureziei. Se consuma cate 1 litru pe zi de infuzie din frunze si seminte de telina, in cure de 14 zile (se pune, suplimentar fata de reteta initiala, 1 lingurita de seminte, pentru a se obtine 1 litru de preparat).