Zaharul este la fel de periculos precum alcoolul si tutunul" relateaza unele studii in domeniu. Iar " cea mai mare cantitate se gaseste in alimentele procesate.
Desi se cunoaste faptul ca sucurile, bogate in arome si indulcitori artificiali, ar fi cele mai periculose pentru sanatatea noastra, la fel de nocive sunt si alte alimente precum apele aromate, ketchupul, sosurile, painea, mancarurile semipreparate sau iaurturile cu fructe .
Riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, a diabetului si a obezitatii
sunt principalele efecte ale consumului ridicat de zahar, care poate ajunge si la 500 de calorii zilnic, fara macar sa realizam acest lucru. Nu degeaba zaharul este considerat un „ucigas” tacut si ar trebui inclus pe lista alimentelor ce trebuie evitate.
Specilistii in domeniu ne atrag atentia asupra faptului ca zaharul ne poate „imbolnavi”
inima si poate avea aceleasi efecte asupra ficatului precum alcoolul. De asemenea, zaharul este responsabil de grasimea acumulata pe abdomen, poate crea dependenta sau poate duce la aparitia cancerului si astfel viata noastra va fi scurtata.
Potrivit huffingtonpost.com, studiile recente au aratat ca zaharul in exces poate creste aparitia bolilor de inima iar o anumita molecula din zahar, (G6P), poate influenta infarctul miocardic.
Consumul excesiv de zahar poate determina rezistenta la leptina (hormonul responsabil de satietate), astfel creierul degeaba comnunica organismului ca a mancat destul, corpul nostru ignorand aceasta informatie.
Alimente cu cel mai mare continut de zahar
1. Conserve de fructe
Fie ele conserve de ananas, compoturi de visine sau un mix de fructe la conserva, afla ca aceste recipiente gustoase iti aduc pana la 45 grame de zahar la o cana mare de fructe (cu tot cu siropul din conserva).
2. Bauturi energizante, bauturi dulci sau carbogazoase
O cutie de bautura energizanta (250ml) contine 6 cuburi de zahar, in timp ce bauturile carbogazoase dulci, in special cele tip cola, pot contine de la 10 pana la 25 cuburi de zahar (50-125 grame zahar), in functie de cantitatea de lichid (pornind de la 250ml).
3. Bomboane, caramele, bezele, gume
Bomboanele, caramelele si toate dulciurile pe baza de nugat sau bezea contin 80% zahar. Si mai exact, o nuga de marime mica contine 10 cuburi de zahar, o bomboana mica contine 2 cuburi de zahar, iar o guma de mestecat contine 1-2 cuburi de zahar.
4. Sucurile si piureurile de fructe (smoothies)
Sucurile de fructe au fost mult timp laudate pentru cat de bune si sanatoase sunt. Bune sunt, intr-adevar, insa, nu totdeauna sunt si sanatoase. Mai exact, 250 grame de piure de fructe contin 40 grame zahar, iar 250 ml de suc proaspat din storcator, mai ales daca provine dintr-un mix de mai multe fructe, pot ajunge pana la 30 grame zahar.
De exemplu, un shake din lapte, capsuni si fructul pasiunii contine 8 cuburi de zahar, in timp ce un milkshake de la fastfood poate ajunge si pana la 14 cuburi.
5. Bauturi pe baza de cafea
De cele mai multe ori, bauturile pe baza de cafea, mai ales cele de la automate,
contin tot atatea calorii cat o gustare considerata hipercalorica. Si mai exact, o cafea cu zahar si lapte de la automat sau o bautura imbuteliata pe baza de cafea si lapte pot ajunge sa contina pana la 8 cuburi de zahar (40 grame).
6.Batoane de cereale
Cu totii avem tendinta sa asociem batoanele de cereale sau batoanele energetice cu o gustare sanatoasa salvatoare cand ne este foame sau suntem obositi. Realitatea este alta. Un baton de cereale poate contine chiar si 15 grame de zahar (3 cuburi), in timp ce un baton energetic poate ajunge pana la 25 grame zahar.
7. Produse de patiserie
Un croissant pufos, o placinta suculenta, fursecuri crocante…oricare ar fi alegerea ta, tine cont de faptul ca produsele de patiserie si majoritatea dulciurilor din fainoase contin mult zahar. De exemplu, o budinca de macaroane contine 50% zahar, fursecurile contin pana la 65% zahar, placintele 60%, in timp ce pandispanurile si croissantele ajung sa contina chiar si 50% zahar.
O briosa si orice bucata de blat cu umplutura sau glazurat contine 25-30 grame zahar.
8. Iaurt cu fructe
Iaurtul este o alegere sanatoasa si hranitoare la orice masa, cu conditia sa fie un iaurt simplu, fara adaosuri de orice fel. Pericolul apare in cazul iaurturilor cu fructe, care pot contine o cantitate considerabila de zahar. Variantele cu fructe, cu arome, cu ciocolata si, mai ales, variantele cu cereale si fructe, pot contine pana la 25 grame zahar (5 cuburi) la o portie de 125-150 grame de iaurt. Mult mai bine este sa alegi un iaurt usor si cremos, asa cum sunt iaurturile grecesti, in care sa adaugi tu cateva felii de fruct proaspat.
9. Stafide glazurate
Fructele si bomboanele glazurate sunt unele dintre cele mai periculoase deserturi pentru ca nimeni nu se poate abtine sa manance doar 1-2 bucatele minuscule. Asadar, este util sa stii ca o mana de stafide glazurate, de exemplu, poate contine chiar si 20 grame de zahar.
Doza zilnica de zahar pentru copii si adulti
DZR de zahar rafinat este de 45-50 grame (9-10 cuburi/lingurite) pentru adulti si copii cu varsta peste 16 ani si de 25-35 grame (5-7 cuburi/lingurite) pentru copiii cu varsta intre 3 si 16 ani.
Insa, atentie, daca sursa de zahar este una exclusiv naturala (lapte, legume, fructe, miere), atunci DZR poate urca pana la 80 grame pentru adulti si 60 grame pentru copii.
1 cub de zahar = 1 lingurita = 5 g