Untura este unul din cele mai intalnite produse din frigiderul romanilor, in special in casele acelora care au crescut un porc lacurte. Untura animalului este bine conservata in borcane si poate fi folosita in prepararea diferitelor feluri de mancare sau chiar prajituri. Desi toata lumea ar fi tentata sa creada ca acest produs este bogat in grasimi si nu face bine organismului, untura de porc s-a dovedit a fi o mana cereasca la casa omului.

Motive pentru care este bine sa consumi untura de porc:

Dupa uleiul de masline, untura ocupa locul al doilea la capitolul grasmi monosaturate, considerate a fi cele mai sanatoate tipuri de grasimi saturate.

Ce beneficii ne ofera untura de porc?
– Lupta impotriva insomniei
– ajuta in caz de constipatie
– ajuta la eliminarea toxinelor si la hidratarea organismului

informatii nutritionale pentru 100 de grame de untura de porc
– 900 kilocalorii

– Grasimi: 100 grame.

Ce vitamine si minerale contine untura de porc?
– Vitamina: tocoferol
– Minerale: zinc

Ce proprietati terapeutice are untura de porc?
– trateaza ranile
– Este buna pentru hemoroizi
– Este buna pentru plamani

– Remediu pentru dureri de articulatii. inainte de culcare, se freaca bine articulatiile bolnave cu untura topita sau cu slanina veche, tocata prin masina de carne, la care se adauga o lingura de miere de al­bine. Deasupra se aplica celo­fan sau hartie de pergament, se inve­les­te cu un fular sau un batic de lana si se lasa sa actioneze peste noap­te.

– tulburarea mobilitatii arti­culare dupa traumatisme. Zona afectata se freaca cu 100 g grasime de porc, amestecata cu o lingura de sare, apoi se bandajeaza cu un strat gros de lana.

– Mastita. Pe locul inflamat se aplica o felie subtire de sla­nina veche, deasupra se pune o bucata de staniol de la o cio­colata sau dintr-un pachet de tigari si se bandajeaza sau se lipeste cu leucoplast.

– Eczema. se topeste slanina nesarata si se raceste la 35 de grade. se amesteca bine 2 linguri de grasime topita cu albusuri de la 2 oua crude, 100 g pasta din fructe de solanum (zarna, lasnicior), 3 linguri suc de ros­topasca. alifia se lasa la macerat 2-3 zile, la rece, apoi se ung locurile bolnave, de 2 ori pe zi.