Multi nici nu au auzit despre proprietatile acestor fructe salbatice numite coarne, ale arbustului Cornus mas. acesta este de origine din asia, dar se gaseste si la noi in tara.

Una din cele mai importante proprietati ale acestor fructe este de stopare a scaunelor moi. Coarnele de padure au gust dulce-acrisor, astringent, asemanator putin cireselor, si efect diuretic. De asemenea, aceste fructe sunt apreciate pentru efectul lor antiscorbutic, astringent, dezinfectant, tonic, diuretic, antiinflamator, antibacterian si cicatrizant. Cantitatea de vitamina C din aceste fructe depaseste pe cea din lamai sau macese.


Coarnele sunt recomandate in cazuri de diabet zaharat, deoarece ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange. in plus, aceste fructe sunt un bun remediu pentru indigestie, dureri de cap, normalizeaza activitatea enzimatica a pancreasului, ajuta in tratamentul parazitilor intestinali, crampelor, icterului, afectiunilor de ficat, enteritelor, enterocolitelor, bolilor gastrointestinale, in general.

 Coarnele de padure au proprietati antiinflamatorii si diuretice, de aceea sunt fructe care imbunatatesc procesele metabolice din organism, normalizeaza tensiunea arteriala, calmeaza durerile de cap, amelioreaza inflamatiile venelor, bolile articulare, guta, previn scleroza multipla, fragilitatea capilarelor, imbunatatesc digestia. sunt o sursa de vitamine (a, B1, B2, C), dar si de minerale, pectine, tanin, acizi organici.

Contin potasiu, magneziu, fier si calciu – minerale foarte importante pentru mentinerea sanatatii. Datorita elementelor active deosebite, mineralelor si vitaminelor, proprietatilor antiinflamatoare, antibacteriene, dezinfectante, tonice si cicatrizante, coarnele sunt folosite in tratamentul gripei, racelii, bolilor de piele, sangerarilor nazale, dureri de gat, rahitismului, scarlatinei, diareii, cirozei, hemoroizilor.