Mamaliga este unul din preparatele preferate ale romanilor, iar pentru multi, inlocuieste cu succes painea. Mamaliga nu este doar un buna aliat al siluetei, in lupta cu calorile, spre deosebirea de produsele din faina alba, dar are si numeroase efecte pozitive la nivelul sanatatii.

Potrivit Vocea Transilvaniei, un studiu realizat de un grup de cercetatori endocrinologi au scos la iveala ca persoanele care obisnuiesc sa consume zilnic mamaliga sunt mult mai feriti de bolile psihice.  De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de gluzoca din sange, fiind de mare ajutor diabeticilor si, totodata, reduce riscul de ateroscleroza. Rezultatele cercetarilor românesti efectuate de antropologi în regiunea Bran-Rucar (unde mamaliga e mai des pe masa românilor), arata ca 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariana foarte intensa, manifestata si prin prelungirea vietii sexuale chiar si dupa vîrsta de 72 de ani.