A turnat bicarbonat de sodiu pe carnea cruaa. Motivul?
Bicarbonatul de sodiu are o gramada de utilizari in casa si in bucatarie, dar, in acest video, vei vedea cum este folosit la fragezirea carnii.
Fragezirea carnii este un proces pe care cei mai multi dintre cei priceputi in alte gatitului l-au dus la maiestrie.
Nimeni nu vrea fripturi tari si carnuri cauciucate. Varsta, hrana, sexul si animalului, precum si localizarea anatomica – muschiul de la nivelul membrelor inferioare pot duce la o carne mai rigida, mai tare, cu capacitate mica sa retina apa.
Cateva metode de fragezire – cum o faci mai moale si mai usor de gatit?
- Prin taiere / tocare / ciocan pentru gatit
- Prin Gatire tip slow-cook – la foc mic, timp indelungat, apa si aburul ajuta
- Prin marinare : de exemplu cu iaurt, chefir, kiwi, otet, zeama de lamaie, otet, vin
- Prin folosirea bicarbonatului, o lingurita la 500 grame de carne
- Cu grasimea animalului sau unt adaugat la gatit – fragezeste
- Cu sucul de papaya sau ananas ce au papaina sau bromelina si degradeaza proteinele
Cateva idei de combinatii bune la fragezire : Vinul alb cu carne de pui, peste sau fructe de mare, vinul rosu cu carnea de vita, carne de porc cu zeama de portocale cu porc, porc sau pui cu ananas sau papaya, peste cu zeama de lamaie.
Bicarbonatul de sodiu este nelipsit din bucatarie, la fel ca sarea si piperul. Putini stiu, însa, ce efecte are atunci când este aplicat pe o bucata de carne.