Cateva sfaturi pretioase pentru o salata de vinete perfecta!
Ingrediente (pentru 6 portii):
– 2 kg vinete
– sare (dupa gust)
– piper (dupa gust)
– 3 cepe (tocate marunt)
– 450 ml ulei de floarea soarelui
Mod de preparare:
1. Spalam bine bine si le stergem cu un prosop uscat. Incingem gratarul, dupa preferinte sau posibilitati, pe carbuni sau cel de pe aragaz si se aseaza vinetele. Se intorc de pe o parte pe alta evitand sa se arda. Cand incep sa pocneasca si sa elimine apa, neaparat trebuie intoarse sau verificate daca sunt gata.
2. Dupa ce sunt coapte, trebuie curatate foarte bine de coaja si lasate la scurs intr-un vas de plastic sau de lemn.
Atentie! Evitati contactul cu orice fel de metal, astfel nu vor oxida. Se lasa la scurs pana ce vinetele nu mai au apa. Vinetele nescurse vor fi foarte iuti si amare.
3. Cand sunt scurse, se pot toca cu ajutorul unui satar de lemn, evident pe un tocator de lemn sau din plastic. Se toaca marunt, marunt, acesta fiind si cel mai bun moment sa ne dam seama daca vinetele sunt scurse cum trebuie. Vinetele tocate se combina cu ceapa tocata foarte marunt.
Va recomand sa taiati ceapa la cutit, fara sa o bagati la blender, cutter sau oricare alt aparat electrocasnic, deoarece astfel evitam sa lase apa.
4. Se amesteca bine cu o lingura de lemn si se toarna ulei de floarea soarelui in fir subtire. Procesul de emulsionare pe care il folosim la maioneza este similar cu amestecarea salatei de vinete. Vanata si ceapa incorporeaza uleiul si se umfla datorita aerului.
5. Se adauga sare si piper dupa gust.
Aceasta este salata de vinete pe care ador sa o gatesc vara. O gatesc in cantitati industriale pentru ca asta imi este obiceiul si pregatirea, dar promit sa o impart mereu cu cei dragi si, de ce nu, cu vecinii!