Maslinele au ajuns sa faca parte din meniul traditional, cand vorbim de aperitive.

Oferta este extrem de bogata si consumatorii au de unde alege: masline colorate fortat, garnisite cu E-uri, sarate in exces sau scaldate in otet. Denumirile sub care se vinde acest tip de produs nu ofera insa informatiile de baza necesare alegerii in cunostinta, asa ca doar aspectul si gustul dicteaza alegerea.

Piata acestui tip de produs este formata in proportie de 40% din masline colorate artificial. Maslinele innegrite prin oxidare sunt obtinute din masline verzi sau blonde cu ajutorul lactatului feros (E585) si gluconatul feros (E579), doi aditivi alimentari care pot afecta in mod grav mucoasa gastrica, releva un studiu realizat in ultima decada a lunii aprilie de catre Asociatia Pro Consumatori (APC) si in cadrul caruia s-au analizat 20 de sortimente de masline comercializate in sistem vrac sau ambalate in recipiente din sticla sau tabla.

Aditivi alimentari de toate felurile:
In cele 20 de produse analizate in cadrul studiului, realizat de catre o echipa de experti ai APC, coordonati de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu, s-au identificat noua tipuri de aditivi alimentari: acid citric, acid lactic, acid ascorbic, alginat de sodiu, glutamat de sodiu, lactat feros, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu si gluconatul feros.

In ceea ce priveste prezenta aditivilor de mai sus in sortimentele de masline analizate, situatia se prezinta astfel:
65% din sortimente contineau acid lactic (E270);
60% din sortimente contineau acid citric (E330);
45% din sortimente contineau acid ascorbic (E300);
35% din sortimente contineau gluconat feros (E579);
20% din sortimente contineau alginat de sodiu (E401);
15% din sortimente contineau glutamat de sodiu (E621);
5% din sortimente contineau lactat feros (E585);
5% din sortimente contineau sorbat de potasiu (E202);
5% din sortimente contineau benzoat de sodiu (E211).

Maslinele negre comercializate pe piata noastra sunt intens procesate si contin un exces de sare si otet. Este suficient sa consumam 15-20 de masline procesate si am depasit cantitatea zilnica de sare recomandata, care este de 1.500 mg, se arata in studiul APC.