Un nivel crescut al colesterolului total sau al celui " rau" - LDL - in sange reprezinta un risc mai mare de a suferi de ateroscleroza, boala caracterizata prin astuparea vaselor mari de sange.

Ce este important de stiut este faptul ca inainte de a ne apuca sa luam suplimente de orice fel pentru ca vrem sa scadem nivelul colesterolului, e bine sa vorbim mai intai cu medicul. Trecerea de la medicamente prescrise la suplimente si adaugarea unui supliment la tratamentul medicamentos pot fi periculoase, potrivit farmacistului dr. Earl Mindell, autorul Bibliei vitaminelor.

 
Acesta mai spune ca niciun aliment, factor nutritiv sau supliment nu reprezinta o solutie magica si ca este nevoie in continuare de un regim alimentar cu continut mic de grasimi si de miscare pentru a reduce nivelul crescut al colesterolului.

Acesta a alcatuit o lista a alimentelor care pot da o mana de ajutor in tinerea sub control a colesterolului. Primul loc este ocupat de ardeiul iute pe care farmacistul il recomanda a fi consumat liber la alimente. Urmeaza ceaiul verde – sub forma de supliment o capsula de cel mult 3 ori pe zi - , ceapa si cerealele integrale, soia si produsele din soia, orezul, ghimbirul, gogosarii, iaurtul, conopida, broccoli, lintea, morcovii cruzi, pectina din mere si grapefruit, prunele uscate, taratele din cereale, orez sau ovaz si uleiul de peste.

La acestea se adauga uleiurile polinesaturate de floarea-soarelui, porumb, mononesaturate – masline, arahide, usturoiul, vinetele, vitamina C – 1.000 de miligrame de 3 ori pe zi, dar daca apare diareea se reduce aportul zilnic pana la disparitia tulburarii – precum si vitamina E.
 
Pe de alta parte, fumatul, stresul, cafeina, pilula contraceptiva, aditivii alimentari, zaharul rafinat si poluantii din mediul inconjurator pot fi acei factori care sa ne zadarniceasca eforturile de a mentine un nivel normal al colesterolului, actionand in sens opus.