Un pahar de tuica este sanatate curata! "Zeama de prune" este o bautura alcoolica. Distilata in alambic, licoarea se obtine prin fermentarea prunelor.

Spre deosebire de alte licori obisnuite din alte fructe cum ar fi merele, perele, caisele, ciresele, piersicile, visinele, corcodusele sau zarzarele, numite rachiuri,  licoarea din prune se numeste tuica.

In functie de zona, tuica poarta si alte denumiri: horinca, palinca, rachie sau slibovita. In functie de concentratia de alcool tuica este obisnuita, cea care are in jur de 24-28 grade, tuica batrana de 32-48 grade si horinca in jur de 50- 55 grade. Cert este ca nicio tuica nu coboara sub 24% concentratia alcoolica.

Vocea Transilvaniei a indexat cateva dintre efectele ei asupra organismului.

Desi multi o considera nociva, bauta cu masura, tuica are proprietati excelente pentru sanatate:

Topeste grasimea de pe vase

Tuica insoteste mancarurile grase: o slaninuta, o friptura de porc sau un preparat traditional din carne se sting cu o gura de tuica. Toate acestea se depun acolo unde nu ti-ai dori. Noroc cu zeama prunelor, ca are efect asupra digestiei si a metabolizarii grasimilor. Si, daca mai vrei un argument in plus in favoarea consumului de tuica acesta vine de la cercetatorii americani, care au descoperit o enzima in tuica de pruna. Enzima cu pricina reduce depunerile de colesterol de pe vasele inimii. Prin urmare, daca bei zilnic 32 ml tuica de pruna, vei tine la distanta bolile de inima cauzate de arteroscleroza. Totusi, bauta in cantitati mai mari, tuica are efecte nefaste asupra organismului.