Desi folosit de secole si numit de vechii greci "apa vindecatoare", zerul este considerat azi doar o ramasita de la prepararea branzeturilor.
Bogat in proteine, probiotice si minerale esentiale, lichidul ce se separa din lapte dupa coagulare poate fi folosit cu succes atat intr-o cura de slabire, cat si in prevenirea si atenuarea unor afectiuni serioase, fiindca are efect antioxidant, antimicrobian si antiviral. iata cateva motive sa-l incluzi in alimentatie.
Bogatie de proteine
Zerul contine in primul rand apa, dar si lactoza (denumirea zaharului din lapte), minerale, vitamine, lactalbumina (un compus similar albuminei), urme de grasimi si o cantitate mare de proteine cu lanturi bogate de aminoacizi. Circa 20% din proteinele din lapte sunt cele din zer. Proteinele din zer intensifica sinteza proteinelor in organism, arata studiile. Prin urmare, zerul este sursa de energie pentru cei care fac sport intensiv, dar si pentru cei implicati in activitate intelectuala solicitanta ori care trec prin perioade indelungate de stres.
Lactoferina, o proteina cu multiple valente, are calitati antiinflamatoare si antimicrobiene. iar albumina serica bovina, un compus al proteinei din zer, sustine globulele albe sa lupte cu infectiile si, in acelasi timp, mentine in parametri optimi nivelul colesterolului.
Vitamine si minerale
Zerul mai contine acid orotic, cunoscut si ca vitamina B13, eficienta in afectiunile hepatice si in protectia florei intestinale. acesta previne imbatranirea prematura si este folosit ca adjuvant in scleroza multipla. Nu in ultimul rand, continutul ridicat de probiotice din zer echilibreaza microflora stomacului, creste absorbtia substantelor hranitoare si atenueaza afectiunile digestive. in zer se mai gasesc minerale ca potasiu, fier si zinc, precum si vitamina B2 (riboflavina), care ajuta organismul sa transforme carbohidratii in energie.

