Vitamina K este unul dintre cei mai putin populari nutrienti din organismul uman. A fost descoperita in 1929, de catre medicul stomatolog Weston Price, care a observat ca la unele popoare dieta era bogata intr-un nutrient care ii proteja pe oameni de caderea dintilor si de anumite afectiuni cronice. Vitamina a fost numita atunci "Koagulationsvitamin", atribuindu-se un rol extrem de important in colagularea sangelui.
Vitamina K se gaseste in 3 forme: K1 (phylloquinone) este prezenta in plante, K2 (menaquinone) provine din surse animale si alimente fermentate, iar K3 este o forma sintetica. Multi parinti aud de vitamina K pentru prima data dupa nasterea unui copil, caruia i se poate administra un vaccin cu vitamina K. La 1 din 100.000 de nou-nascuti poate aparea o afectiune rara, sindromul hemoragic, cauzat de deficitul de vitamina K.In cazul audltilor, estimarile specialistilor spun ca aproape jumatate din populatia lumii are un deficit mai mic sau mai mare de vitamina K.
Ce rol are vitamina K in organism
Vitamina K actioneaza ca un stimulator pentru proteine, oferindu-le abilitatea de a utiliza corect calciul in organism. Cu toate acestea, este important sa stim ca doua forme de vitamina K au roluri diferite.
Vitamina K1 este cea implicata in procesul de coagularea a sangelui, utilizata in special de ficat pentru a activa proteinele ce proceseaza calciul. Vitamina K2 influenteaza destinatia calciului in organism. Practic, vitamina K2 redirectioneaza calciul din locurile unde nu ar trebui sa se depuna in exces, cum sunt peretii vaselor de sange, catre locurile unde este cu adevarat nevoie de el, cum sunt oasele.
Vitamina K2 si sanatatea oaselor si a inimii
Un deficit de vitamina K2 duce la o sanatate precara a oaselor. In special pentru persoanele care sufera deja de afectiuni ca osteoporoza, se recomanda suplimentele de K2 impreuna cu suplimentele obisnuite si mai frecvent prescrise: calciu, magneziu, D3. Astfel de suplimente mentin sanatatea optima a oaselor, prevenind fracturile si fisurile.
Cat despre sanatatea inimii, trebuie sa stim ca in multe cazuri, calciul se poate depune in exces pe peretii vaselor de sange, un factor de risc foarte mare pentru afectiunile cardiovasculare. Unele studii realizate pe persoane care consumau alimente bogate in vitamina K2 au demonstrat ca acesti pacienti aveau un risc cu 52% mai scazut de a suferi de depuneri de calciu pe artere si un risc cu 57% mai scazut de a muri din cauza afectiunilor cardiovasculare, pe o perioada de pana la 10 ani.
Vitamina K este vitala pentru organism, insa ca si in cazul multor altor nutrienti, nici excesele nu sunt benefice. Excesul de vitamina K este periculos pentru persoanele cu probleme renale si cu afectiuni grave ale ficatului.
Alte simptome ale deficitului de vitamina K pot fi:
caderea dintilor
invinetirea foarte usoara dupa lovituri
sangerari menstruale abundente
sangerari nazale
rani care se inchid foarte greu
Principalele surse de vitamina K sunt:
Legumele ca: spanacul, varza kale, broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles
Peste, ficat, carne, oua si cereale (in cantitati mai mici)
Suplimentele alimentare, cum ar fi QuattroCardio, cu beneficii dovedite pentru inima, sistemul osos, creier, ochi si sistemul imunitar, datorita formulei cu Coenzima Q10, Omega 3, Vitaminele D3 si K2.