Slanina este unul dintre aperitivele de nelipsit de pe masa de Sarbatori. Daca vrei sa o prepari acasa, este important sa stii ca cea mai buna slanina este cea obtinuta de pe burta porcului. Aceasta trebuie sa fie subtire si sa aiba si o fasie de carne pe ea. Iata doua moduri savuroase de a o prepara.

1. Slanina in saramura

Ingrediente

  • 1 kilogram de slanina
  • 10 catei de usturoi, pisati
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingura boabe de piper
  • 3 boabe de ienibahar
  • apa
  • sare pentru muraturi

Cum se prepara

Spala bine slanina si tai-o in bucati potrivite. Adaug-o in borcane. Umple apoi borcanele cu apa, pentru a masura care este cantitatea de zeama necesara. Este indicat sa folosesti un pahar gradat.

Daca de exemplu, vei avea nevoie de 300 de ml de apa, adauga intr-o oala aceasta cantitate si mai adauga inca 100 ml. Tine cont ca o parte din apa se va evapora in timpul fierberii. Mai bine sa mai ramana decat sa nu fie suficienta.

Pune apa la fiert impreuna cu piperul, foile de dafin si ienibaharul. Cand da in clocot stinge focul si lasa apa sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei. Adauga cateva linguri de sare pentru muraturi si dupa ce s-a dizolvat, testeaza daca apa este suficient de sarata. Pentru a face acest lucru trebuie sa introduci un ou crud in vas. Daca oul sta la suprafata apa este suficient de sarata. Daca nu, mai trebuie sa adaugi sare. Repeta procedeul din nou pana pana cand oul va sta la suprafata.

Imparte usturoiul pisat in borcane, in cantitate egala apoi umple borcanele cu sarmura preparata. Agita bine borcanele si lasa-le la figider timp de o saptamana, inainte de a servi slanina.

2. Slanina fiarta si aromata

Ingrediente

  • 1 kilogram de slanina
  • 8 catei de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingura boabe de piper
  • 5-6 boabe de ienibahar
  • 2-3 linguri boia de ardei dulce
  • 1 lingura de ulei
  • apa
  • sare

Cum se prepara

Pune la fiert 4 litri de apa si adauga 6 linguri de sare, foile de dafin, 3 catei de usturoi, taiati in jumatati, piperul si ienibaharul. Cand da in clocot adauga slanina si las-o sa fiarba timp de 30 de minute, apoi scoate-o din saramura si pune-o pe un platou. Desupra ei adauga un tocator si o greutate. Lasa slanina sa stea asa pana se raceste. In acest fel apa va iesi din aceasta.

Piseaza bine usturoiul ramas si amesteca-l cu o lingurita de sare, o lingura de ulei si boiaua de ardei dulce. Unge slanina cu amestecul obtinut si las-o sa stea minim o noapte la frigider inainte de a o servi.