Pizza este cel mai apreciat fel de mancare din intreaga lume, arata zecile de studii facute. Desi a ajuns sa fie considerata fast food, pizza este un preparat autentic si extrem de iubit in Italia
Pizza asa cum o stim noi astazi a aparut dupa secolul al XVI-lea, dar cuvantul in sine este mult mai vechi: el apare pentru prima data intr-un document in anul 997, apoi in alte documente medievale din Italia centrala si de sud.
Dupa unii, cuvantul pizza deriva din latinescul "picea", care descrie coacerea painii in cuptor sau din cuvantul italian „pizzicare” (insemnand „a trage”), referindu-se la faptul ca pizza este trasa afara din cuptor.
Precursorul pizzei a fost, probabil, focaccia, o alta specialitate italiana sub forma unei paini turtite pe care romanii antici o numeau panis focacius. Aceasta paine era servita in mod traditional cu diverse topping-uri, de regula condimente si plante aromatice, pentru a-i imbunatati gustul.
Focaccia s-a transformat in pizza in secolul al XVI-lea, dupa descoperirea Americii, cand au fost de aduse din Lumea Noua rosiile.
De ce marginea este lasata fara topping?!
In Italia, orasul care este strans legat de pizza este Napoli. Aici, acest fel de mancare a devenit foarte popular in randul saracilor, in special fiindca era foarte ieftin de preparat, gustos si satios. Aditional, probabil datorita faptului ca pizza era asa de indragita de locuitorii mai saraci, marginea pizzei este mai groasa decat centrul acesteia.
Astfel, oamenii saraci, chiar daca aveau mainile murdare puteau sa tina o felie de pizza in maini si s-o manance, fara sa murdareasca partea pe care o consumau. Desigur, la sfarsit marginea pizzei era aruncata