23 aprilie 2013, ora 14:24

Copacul Vietii, un restaurant raw vegan pentru corp si minte

Din momentul in care pasesti in restaurant, te simti ca acasa. Sau, cel putin, ca in vizita la un prieten bun care te serveste cu niste mancaruri absolut delicioase, un suc de fructe si o carte buna. Iar daca stai la povesti cu cei trei oameni care au contribut la deschiderea acestui restaurant, uiti ca de fapt este vorba de o afacere.

Povestea restaurantului incepe cu Mirela Nitu, care si-a dorit foarte mult sa aiba un loc in care sa manance bine: „Voiam sa mananc raw vegan si nu stiam de unde sa incep. Am luat teancuri de carti sa invat sa gatesc, toate accesoriile pentru bucatarie. Fiind lacto-vegetariana, trecerea nu a fost foarte brusca. M-am gandit sa incep macar cu chestiile de baza – fresh-uri, salate, insa nu imi ieseau foarte tare. Am vrut sa-mi deschid un nou restaurant si toate au inceput sa se lege. L-am gasit pe Stefan, care a venit cu partea de gatit si pe Ciprian Stan, care a venit cu organizarea (el este managerul restaurantului). Am gasit si spatiul si in noiembrie anul trecut l-am deschis.”

Restaurantul este foarte mare – din salonul principal poti sa mergi in alte trei camere, decorate diferit. Fie ca stai la o masa aranjata elegant, fie ca stai confortabil pe o canapea, poti oricand sa iei o carte in mana din bibliotecile amenajate in restaurant si sa o citesti in liniste. Muzica este si ea relaxanta, asa ca ramane doar sa bei un shot de iarba de grau pentru energie si sa studiezi cartile de dezvoltare personala, yoga, alimentatie sanatoasa. 

Numele nu te duce cu gandul neaparat la restaurant, dar asta a fost si intentia lor: „Copacul vietii este un simbol prezent in toate religiile lumii. Este cel care face legatura intre pamant si cer, echilibrul intre cer si pamant. Sigla e geometrie sacra si inseamna acelasi lucru: echilibru. Si in alimentatie si viata conteaza foarte mult echilibrul”, ne-a marturisit Mirela. 

Asta si-a dorit sa si obtina cu acest restaurant – un loc care sa faca legatura intre alimentatie, dezvoltare personala, socializare, pentru ca aici poti sa vii, sa stai sa citesti, sa faci schimb de idei, sa tii sau sa participi la un seminar. Sa pleci altfel decat ai venit, cu alte cuvinte.  

„Intentia noastra este sa oferim un centru de cunoastere, de dezvoltare personala, care sa le creasca oamenilor calitatea vietii. Ne dorim ca ei sa vina sa faca un masaj, sa manance o mancare buna, sa citeasca si sa se relaxeze”, a mai spus ea. 

Desi a fost deschis in luna noiembrie anul trecut, restaurantul si-a facut deja clienti fideli care fie vin si mananca aici, fie vin si isi iau mancarea la pachet. Ca in toate restaurantele raw vegane din lume, meniul se schimba in functie de anotimp. „Asa functioneaza si corpul, asa functioneaza si natura, e bine sa tinem cont de asta”, ne-a spus raw-chef Stefan Nita. 

Poti sa optezi pentru meniul zilei sau poti sa iti potrivesti felurile de mancare dupa cum poftesti. 

Ca bautura, ai de ales intre limonada detoxifianta sau deMenta(12, respectiv 14 lei), suc de iarba de grau (delicios, 8 lei), Magia Sfeclei (16 lei), shake delicios pe baza de smochine sau avocado (18 lei) sau poti incerca unul din cele doua sortimente de lapte: de soia sau de cocos (8 lei fiecare).

Deserturile sunt cele mai comandate feluri de mancare, iar Chef Stefan iti recomanda sa incepi cu unul. Da, la restaurantele raw-vegane incepi cu ce e mai bun :). „Desertul de obicei se mananca inaintea mesei pentru ca este destul de consistent, mai ales in varianta asta raw-vegana, cu nuci si seminte, si iti potoleste pofta de lup. O sa mananci mai putin, dar mai echillibrat”, ne-a explicat el.Tartele sunt la mare cautare (mini-tarta de rodie – 11 lei, tarta de lime cu sos de mac – 17 lei, sau sos de ghimbir si fructe – 17 lei).  

La capitolul „fel de baza”, lasagna este foarte comandata. A devenit brusc vedeta meniului, dupa ce a fost laudata in mediul online. Pretul 30 lei. Mai poti incerca salatele, pastele, supa de cocos sau chiar ciorba de burta (care nu contine carne, ci smantana caju, ciuperci pleurotus, usturoi ). Bineinteles, ai in meniu si multe sortimente de ceai, cafea si vin.

„Cand incepi sa mananci, s-ar putea sa nu fii familiarizat cu gustul sau sa ti se para prea intens, dar in principiu tot cer este in meniu este combinat intr-asa fel incat sa fie cat mai bun pentru clienti, chiar si cei incepatori”, ne-a explicat Ciprian Stan, managerul restaurantului.

Pretul mediu al unui meniu este de 50 lei de persoana, in functie de cate feluri comanzi. Noi iti recomandam sa mergi sa incerci macar desertul, acesta te va convinge sa incerci mai mult.

Restaurantul Copacul Vietii s-a alaturat campaniei Meatless Friday. In fiecare vineri, daca alegi sa mananci la ei, ai o promotie speciala.   

Adresa: Str. C.A. Rosetti nr.47

Site: Centrulcopaculvietii.ro

Facebook: Copaculvietii

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numărul 079400508.