In luna aprilie, Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale anunta cu mare fast impreuna cu Compania Nationala de Asigurari in Medicina ca pacientii cu diabet zaharat vor primi glucometre, teste si lantete gratuit, iar institutia care le va livra este Posta Moldovei. Oficialii au vorbit despre acest lucru la TV si au facut si un filmulet video cu instructiuni cum pot fi folosite glucometrele. Spotul poate fi gasit pe pagina web a institutiei.
Autoritatile mai anuntau atunci ca au ales aceasta metoda de distribuire a glucometrelor pentru a asigura un acces mai bun al cetatenilor la serviciile medicale de care au nevoie.
La doua luni distanta insa situatia nu pare sa fie atat de roz cum eram anuntati la TV. Aflam ca nu toti pacientii si-au primit inca glucometrele promise. Unii dintre cei care au primit nu le pot folosi, pentru ca nu sunt functionale. Altii inca nu stiu sa le foloseasca, deci oricum fac un drum pana la medicul de familie pentru instructiuni. Mai mult, desi Posta Moldovei a primit bani de la CNAM sa le livreze, multi dintre pacienti au trebuit sa mearga singuri la posta sa le ia. Si mai grav este, desi CNAM nu vede o problema, oferind listele pacientilor cu diabet, institutia a incalcat dreptul pacientilor la confidentialitate. Or, noi nu stim daca acestia si-au dat acordul ca in afara de medicul de familie, persoane terte le pot afla numele si statutul.
„Noi ne asteptam la o astfel de situatie. Noi am intocmit lista, facem si instruirea, dar cineva primeste banii. Sunt oameni care nu stiau cum se utilizeaza aparatul, altii faceau testele incorect si le aruncau in vant. Sunt si dintre cei care daca au avut glucometre, nu au mai venit sa le ia”, a declarat pentru Sanatate INFO Angela Colibaba, medic de familie de la Centrul de Sanatate Marandeni, din raionul Falesti.
„Practic toti se adreseaza la noi sa-i invatam cum se lucreaza cu glucometrul. Listele au fost facute de medicul de familie si trimise la CNAM. Eu pe sectorul meu am 70 de pacienti, care au primit glucometre,” spune si Natalia Dotin, medic de familie in comuna Ghidighici, Municipiul Chisinau.
„Cei care au mai avut glucometre stiu cum sa se foloseasca. Ceilalti au venit la noi sa le explicam. La Centrul nostru suntem trei medici de familie si avem in jur de 293 de pacienti cu diabet”, ne-a explicat Natalia Sarghi, medic de familie in satul Gura Galbenei, raionul Cimislia.
„Eu am facut lista si am dat-o la CNAM. Asa ni s-a cerut. Pacientii vin sa le aratam cum sa se foloseasca de aparate, pentru ca nu toti stiu sa citeasca. Eu am in jur de 60 de pacienti si toti au ridicat glucometrele de la posta. Listele au fost controlate de vreo trei ori”, explica Victoria Țurcan, medic de familie la Centrul Medicilor de Familie din Orhei.
In schimb, la Raciula, in raionul Calarasi, nu toti pacientii si-au ridicat glucometrele. Postarita din sat ne-a explicat ca a primit mai putin de jumatate din necesar. Responsabilii din sanatate i-ar fi anuntat ca restul le vor primi in etapa a doua, care ar putea fi prin septembrie.
„Am primit 27 de colete. Sunt suficiente pentru vreo 30 la suta dintre pacientii cu aceste probleme. Noi am sunat familiile ca sa vina sa-si ridice pachetele. Ei trebuie sa semneze pe acte”, ne explica Maria Mutu, postarita din sat.
Am incercat sa aflam de la medicul de familie din sat de ce nu au ajuns glucometre pentru toti pacientii.
„Listele le-am facut eu cu asistentele medicale. Din ce stiu, nu au primit toti, dar nu stim de ce. Ieri ne-a promis persoana noastra de la CNAM ca in luna septembrie-octombrie va fi a doua transa si vor ajunge la toti. In total avem vreo 65 de persoane cu diabet, si mai putin de jumatate au primit glucometrele”, ne-a explicat Pavel Corjan, medic de familie la Centrului Medicilor de Familie din satul Raciula.
Si in alte raioane pacientii au mers la posta sa-si ridice coletele cu glucometre.
„Le-am repartizat deja, dar nu tin minte cate cutii am avut. Listele se fac la ambulatoriu. Care au venit singuri, care i-am vazut prin drum, ii chemam. Ne-a ramas un pachet, dar nu este din satul nostru. Probabil au gresit ei”, spune postarita Eleonora Istrati din satul Rusestii Noi, raionul Ialoveni.
„Le-am impartit deja. Am avut 92 de glucometre. Fiecare pachet avea destinatarul lui, era scris numele si prenumele si datele din buletin. Noi i-am anuntat sa vina sa le ridice ei. Cei care nu pot ajunge, se deplaseaza mai greu, ne-am dus noi sa le ducem”, ne-a explicat si postarita de la Racovat, raionul Soroca.
„Le-am repartizat deja. Am avut 211 pachete. Avem 6 postasi in sat si eu au mers pe la casele oamenilor, dar o buna parte dintre ei au venit singuri si le-au luat. Cinci glucometre le-am returnat. Avem un pacient decedat si alti patru sunt plecati peste hotare”, a mentionat si Natalia Rusu din satul Pelinia, raionul Drochia.