Ministerul Sanatatii de la noi vine cu recomandari privind Coronavirusul.

Publicat:24.02.2020, 10:31

Ce este un coronavirus?

Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri, gasite atat la animale, cat si la oameni. Unele infecteaza oamenii si sunt cunoscute pentru faptul ca provoaca boli, de la o raceala obisnuita pana la asa boli grave ca sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si Sindromul respirator acut sever (SARS).

Ce este un coronavirus ”nou”?

Un coronavirus nou (COVID-19) este o tulpina noua de coronavirus care nu a fost identificata mai inainte la oameni. Noul coronavirus, in prezent denumit COVID-19 nu fusese depistat inainte de raportarea focarului din Wuhan, China in decembrie 2019.

Cat de periculos este?

Ca si in cazul altor boli respiratorii, infectarea cu COVID-19 poate cauza simptome usoare, inclusiv nasul infundat, gatul inflamat, tuse si febra. Poate fi mai grav pentru unele persoane si poate duce la pneumonie sau dificultati de respiratie. Mai rar, boala poate fi fatala. Persoanele in varsta si persoanele cu afectiuni preexistente (cum ar fi, diabet si boli cardiace) par sa fie mai vulnerabili la imbolnavirea grava cu virusul.

Poate COVID-19 sa fie transmis de la persoana la persoana?

Da, COVID-19 cauzeaza boli respiratorii si poate fi transmis de la persoana la persoana, de regula, dupa contactul strans cu pacientul infectat, de exemplu, intr-o gospodarie, loc de munca, sau centru medical.

Ce pot face ca sa ma protejez?

  • Spala-te pe maini des cu un produs de maini pe baza de alcool sau cu sapun si apa

De ce? Spalatul pe maini cu un produs de maini pe baza de alcool sau cu sapun ucide virusul, daca acesta se afla pe mainile tale.

  • Mentine distanta sociala – mentine distanta de cel putin 1 metru intre tine si alte persoane, mai ales cele care tusesc, stranuta si au febra.

De ce? Atunci cand persoana infectata cu o boala respiratorie, cum ar fi COVID-19, tuseste sau stranuta, ea proiecteaza picaturi mici care contin virusul. Daca esti prea aproape, poti inhala virusul.

  • Nu iti atinge gura, nasul si ochii cu mana.

De ce? Mainile se ating de multe suprafete care pot fi contaminate cu virusul. Daca iti atingi ochii, nasul sau gura cu mainile contaminate, poti transfera virusul de pe suprafata la tine.

  • Daca ai febra, tusesti sau iti este greu sa respiri, adreseaza-te timpuriu la medic. Spune-i prestatorului tau de servicii de sanatate daca ai calatorit intr-o zona in China unde a fost raportat COVID-19 , sau daca ai fost in contact strans cu cineva care s-a deplasat din China si are simptome respiratorii.

De ce? Ori de cate ori ai febra, tusesti sau ti-e greu sa respiri este important sa te adresezi la medic prompt, dat fiind ca aceasta s-ar putea datora unei infectii respiratorii sau altei afectiuni grave. Simptomele respiratorii cu febra au un sir de cauze si, in functie de istoricul tau personal al calatoriilor si de circumstante, COVID-19 ar putea fi una dintre ele.

  • Daca ai simptome respiratorii usoare si nu ai calatorit in China sau pe teritoriul ei, aplica cu grija igiena respiratorie si de maini de baza si stai acasa pana cand te recuperezi, daca este posibil.

Sa port masca ca sa ma protejez?

Purtatul unei masti medicale poate contribui la limitarea raspandirii unor boli respiratorii. Totusi, doar purtatul mastii nu este garantat ca va stopa infectiile si trebuie combinat cu alte masuri de preventie, inclusiv igiena de maini si respiratorie si evitarea contactului strans – cel putin distanta de 1 metru intre tine si alte persoane.

Cine se poate infecta cu acest virus?

Persoanele care locuiesc sau calatoresc intr-o zona unde circula virusul COVID-19 pot fi expusi riscului de infectare.

Lucratorii medicali care ingrijesc persoane care s-au imbolnavit de COVID-19 sunt expusi unui risc mai mare si trebuie sa se protejeze prin proceduri adecvate de prevenire si control al infectiei.

OMS monitorizeaza in mod continuu epidemiologia acestui focar pentru a intelege mai bine unde circula virusul si cum oameni se pot proteja de infectie. Pentru mai multe informatii, vezi situatia cea mai recenta, oferita de OMS: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Cum se raspandeste virusul?

Noul coronavirus este un virus respirator care se raspandeste in primul rand prin contactul cu o persoana infectata prin picaturile respiratorii generate atunci cand persoana, de exemplu, tuseste sau stranuta, sau prin picaturi de saliva sau scurgeri nazale. Este important ca toti sa practice o igiena respiratorie buna. De exemplu, stranuta si tuseste in cotul indoit, sau foloseste un servetel si arunca-l imediat intr-o lada de gunoi inchisa. De asemenea, este important ca persoanele sa-si spele mainile regulat fie cu un produs de maini, bazat pe alcool, fie cu sapun si apa.

Cat de mult supravietuieste virusul pe suprafete?

Inca nu se stie cat de mult virusul COVID-19 supravietuieste pe suprafete, desi informatiile preliminare sugereaza ca virusul poate supravietui cateva ore. Aplicarea unor dezinfectanti simpli pot ucide virusul, astfel eliminand posibilitatea acestuia de a infecta in continuare persoanele.

Care este deosebirea intre imbolnavirea cauzata de infectia COVID-19  , gripa sau o raceala?

Persoanele infectate cu COVID-19 , gripa sau o raceala in mod tipic dezvolta simptome respiratorii, cum ar fi febra, tuse si scurgeri nazale. Desi multe simptome sunt la fel, ele sunt cauzate de diferite virusuri. Din cauza similaritatii acestora, poate fi greu de identificat boala doar in baza simptomelor. De aceea, sunt necesare testele de laborator pentru a confirma daca cineva are COVID-19 .

Persoanele care tusesc, au febra sau dificultati de respiratie trebuie sa se adreseze timpuriu la medic. Pacientii trebuie sa informeze prestatorii de servicii medicale daca au calatorit in decursul a 14 zile inainte de dezvoltarea simptomelor sau daca s-au aflat in contact strans cu cineva care este bolnav cu simptome respiratorii.

Cat dureaza perioada de incumbare?

Perioada de incumbare este intervalul de timp intre infectare si aparitia simptomelor clinice ale bolii. Estimarile actuale ale perioadei de incumbare variaza intre 2 si 11 zile, si aceste estimari vor fi imbunatatite cu aparitia mai multor date. In baza informatiilor despre alte boli cauzate de coronavirus, cum ar fi MERS si SARS, perioada de incubare a COVID-19 ar putea fi pana la 14 zile.

Poti sa te molipsesti de COVID-19  de la o persoana care nu prezinta nici un simptom?

Intelegerea intervalului in care pacientii infectati pot raspandi virusul altor persoane este critica pentru intreprinderea actiunilor de control. Sunt necesare informatii medicale detaliate de la persoanele infectate pentru a determina intervalul infectios al COVID-19 . Potrivit rapoartelor recente, ar putea fi posibil ca persoanele infectate cu COVID-19 sa fie molipsitoare inainte de a manifesta simptome semnificative. Totusi, in baza datelor actualmente disponibile, persoanele care au simptome cauzeaza majoritatea raspandirii virusului.

Exista vreun medicament specific pentru prevenirea sau tratarea COVID-19  ?

La zi, nu exista medicamente specifice recomandate pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Totusi, cei infectati cu COVID-19 trebuie sa primeasca ingrijire adecvata pentru ameliorarea si tratarea simptomelor, iar cei care sufera de afectiune grava trebuie sa primeasca ingrijire de sprijin optimizata. Unele tratamente specifice se afla in proces de cercetare si vor fi testate prin intermediul studiilor clinice interventionale. OMS contribuie la coordonarea eforturilor pentru elaborarea medicamentelor pentru tratarea COVID-19  cu un sir de parteneri.

Daca vrei sa te protejezi de infectarea cu noul coronavirus, trebuie sa mentii igiena mainilor si respiratorie de baza, sa practici alimentarea sigura si sa eviti contactul strans, ori de cate ori este posibil, cu orice persoana care manifesta simptome de boala respiratorie, cum ar fi tusea sau stranutul.

Urmatoarele masuri nu sunt recomandate in mod specific ca remedii pentru COVID-19 , dat fiind ca nu sunt eficace pentru a te proteja si pot chiar fi daunatoare:

  • Administrarea vitaminei C
  • Fumatul
  • Consumul ceaiurilor de ierburi traditionale
  • Purtatul mai multor masti pentru maximizarea protectiei
  • Automedicatia, cum ar fi administrarea antibioticelor

In orice caz, daca ai febra, tusesti si ti-e greu sa respiri, adreseaza-te la medic cat de curand pentru a reduce riscul de dezvoltare a unei infectii mai grave si neaparat informeaza-ti prestatorul de servicii medicale despre calatoriile recente.

Ce trebuie sa faci daca ai calatorit intr-o tara unde exista imbolnaviri cu COVID-19?

Fiecare persoana revenita in tara este indemnata sa apeleze Linia Verde a Agentiei Nationale de Sanatate Publica: 080012300, in cazul in care prezinta urmatoarele simptome:

- febra

- tuse

-rinoree (nas curgator)

-dificultati de respiratie.