O alunita suspecta are nevoie intotdeauna de un examen anatomo-patologic. Oricat de inspaimantatoare pare ideea unei asemenea proceduri.

Publicat:02.12.2019, 11:44

Daca testul confirma prezenta melanomului, urmatorul pas este evaluarea asa-numitului ganglion-santinela. Abia apoi se trece la planul terapeutic.

O data la 6 luni mergeti la dermatolog si aratati-i toate leziunile de pe pielea dumneavoasta. Fie ca sunt vechi ori noi. Leziuni se numesc alunitele sau petele pigmentare, dar si portiunile din tegument mai tari ori cu structura schimbata, scrie stirileprotv.ro

Cel mai periculos cancer de piele se numeste melanom. Arata ca o alunita.

Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog: “Oamenii nu accepta sa isi taie alunita, ca se imprastie. Pe de alta parte, daca se zgarie pe o alunita, vin de urgenta sa o scoata. Nu zgarietura produce cancer, cancerul era!”

Celulelele care formeaza exteriorul pielii se numeste keratinocite. Deasupra lor, ca un scut, sta o substanta neagra, care da si culoarea pielii. Acest pigment poate forma tumorile numite melanom. Cel mai important factor de prognostic in melanom este grosimea tumorii. O calculeaza anatomo- patologul.

Dr. TIberiu Tebeica: “Un pacient cu un melanom de sub 1 mm grosime are sanse foarte mari sa fie ok. Pe cand un melanom gros, de 4 mm - 4 mm nu e mult, dar microscopic e imens pentru o tumora - sunt sanse mari sa aiba deja metastaze. Daca un melanom e excizat in faza incipienta, am salvat viata pacientului. Cand un melanon are sub 1 cm grosime, sansele sunt foarte mari ca pacintul sa se vindece.

Dupa suspiciunea de melanom - pe care o face dermatologul-

e recomandata investigatia numita limfo-scintigrafie. Aceasta detecteaza asa numitul ganglion-santinela, adica ganglionul care primeste primul celule tumorale din melanom.

Dr. Amedeia Nita, medic primar oncolog: “Pentru un melanom ar trebui correct, concomitant cu internventia chirurgicala, sa se faca, in acelasi timp operator biopsiea ganglionului santinela. Adica, daca melanomul e situat pe totacere posterior, in acelasi timp operator ar trbui efectuat excizia ganglionilor din axila.”

Ulterior, e recomandata investigatia numita PET CT, care determina stadiul bolii.

Dr. Amedeia Nita: “Avem o asciere de imunoterapeutice, care functioneaza foarte bine pentru anumite tipuri de melanoname. International, se aduce imunoterapia in stadiile local-avansat, adica ideea e sa facem ceva ca sa prevenim extensia bolii peste ani.”

Sursa: