Vitamina C este indispensabila organismului uman.
Se distruge insa extrem de usor in contact cu lumina. Dar si daca taiati fructele ori legumele. Vegetalele din supermarket nu o contin.
Nu exista episod de viroza, mai ales in plin sezon, in care tratamentul sa nu fie completat de recomandarea de a lua vitamina C. Din tot felul de surse, inclusiv din alimentatie. E bine sa stim totusi ca vitamina C din frunze, fructe ori legume se distruge la 24 de ore dupa recoltare.
Corpul uman nu poate sa produca Vitamina C, de aceea are nevoie sa si-o ia din surse exterioare. Consuma cantitati uriase in timpul efortului fizic, dar si in perioadele cu infectii. Cantitatile mari sunt metabolizate cand sunteti supusi stresului psihic ori chimic, ceea ce inseamna poluarea facuta de masini ori tigari.
Spre exemplu, o singura tigara determina organismul uman sa consume 25 de mg de Vitamina C. Aceasta in conditiile in care necesarul zilnic este de 100 de miligrame.
De unde o luam iarna? Din frunze proaspete, dar nu din legume si fructe care stau in raft.
Mihaela Bilic, medic nutritionist: „Vitamina C la 48 de ore de la cules scade la mai putin de jumatate si atunci important e sa mancam legume congelate, murate, gatite. Aduc mai mult decat Vitamina C in organismul nostru.”
Daca aveti fructe care se mentin si iarna, mere ori pere, nu le luati aceasta vitamina prin taiere in felii. Marul ori para de iarna se consuma ca atare.
Ion Ion, Facultatea de Chimie Aplicata: „Vitamina C este un compus organic care se oxideaza foarte usor. Cand ati taiat un mar, se oxideaza imediat. Produsul oxidat nu mai e bun.”
Dragos Peteu, medic homeopat: „Toata lumea e convinsa ca lamaile au multa Vitamina C. Nu e cea mai bogata sursa de Vitamina C. Lamaia are mult acid citric. Viitamina sa fie din surse naturale: macese, catina.”
Macesele conservate in miere, catina conservata in miere contin si iarna cea mai mare concentratie de Vitamina C.
Dar si mierea consumata ca atare poate aduce indispensabila vitamina.