Fumul de tigara influenteaza PH-ul sanguin si cauzeaza mici fisuri, chiar in vasele prin care curge sange oxigenat. Atentie, nu e nevoie de mai mult de o singura tigara pentru ca aceste modificari sa apara.
Fumatul nu afecteaza doar plamanii, asa cum stiu cei mai multi dintre noi. Impactul se constata, in primul rand, la nivelul vaselor de sange. Mai precis in interiorul lor.
Functia cardiaca si pulmonara sunt intim legate. Haideti sa vedem vasele care alimenteaza atat inima cat si plamanii.
O tigara fumata in tihna – relaxarea perfecta pentru un cunoscator. Acest fum ajunge tocmai in endoteliul vascular, adica intr-o foita care intra in contact direct cu sangele și il fisureaza.
Dr. Iulian Calin, medic cardiologie intervenționala: „Pe acolo patrund substanțe din sange, in special colesterol si se declanseaza o reactie inflamatorie.”
Inflamația cronica, determinata de fumatul cronic, va astupa incet, incet vasul.
Pe de alta parte, nicotina, indiferent de sursa acesteia, este un vaso-constrictor, adica ingusteaza vasele de sange. Odata ce devin de calibru mai mic decat in mod normal, automat creste presiunea sangelui, adica tensiunea arteriala.
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Ai inhalat din tigara, s-au strans vasele de sange, ai presiunea mai mare. Cu fiecare fum de tigara, riscul sa plezneasca, ca sa ma exprin mai putin academic, mai pe intelesul oamenilor, creste. Este fara niciun fel de exagerare la fiecare fum creste riscul sa crape vasul.”
Ne referim la infarct miocardic si accident vascular cerebral.
Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Nicotina este un factor de risc si chiar un factor cauza. Prin urmare, cei care fumeaza doar tigara electronica si fac mai putin rau nu ar trebui sa se culce pe o ureche.”