Chris Cullen era coplesit de starile de ameteala si durerile de cap pe care le resimtea de aproape doi ani. Isi simtea urechile infundate si urma un tratament cu antidepresive. Fusese diagnosticat cu depresie, dar adevarul era cu totul altul.
Chris, care lucra ca manager de proiect, nu era deloc deprimat.
De fapt, simptomele lui aveau legatura cu o boala numita sindromul articulatiei temporomandibulare, ceea ce reprezinta o inflamatie acuta sau cronica a respectivei articulatii, ce conecteaza mandibula de craniu.
Din pacate, medicii generalisti si stomatologii nu recunosc intotdeauna simptomele, unii recomandand chiar extractii dentare pentru a scapa pacientul de durere, solutie care, de fapt, inrautateste situatia.
De cand a inceput sa se confrunte cu aceasta problema, Chris a fost consultat de 15 specialisti, inclusiv un cardiolog, un neurolog si un chiropractician - fiecare venind cu propriul diagnostic, insa niciunul corect. In martie 2012, tanarul de 28 de ani a fost catalogat drept depresiv.
“In sinea mea, stiam ca problema nu era depresia. Dar dupa atatea teste, incepi si tu sa te indoiesti, asa ca am acceptat sa iau pastilele”, spune Chris.
Potrivit Serviciului national de sanatate din Marea Britanie, citat de Daily Mail, sindromul articulatiei temporomandibulare afecteaza o persoana din cinci, de-a lungul vietii. Cea mai comuna cauza este guma de mestecat, care duce la inflamarea muschilor si ligamentelor din jurul mandibulei. De altfel, nici scrasnitul din dinti sau cascatul nu fac tocmai bine.