Ministerul Sanatatii din Romania ia in calcul aducerea unor medici de familie din Republica Moldova care sa profeseze in tara si sa compenseze deficitul de medici cu aceasta specializare din tara, insa este nevoie de o perioada pentru echivalare din cauza diferentei de pregatire in cele doua state.
Potrivit ministrului, exista solicitari din Republica Moldova de ocupare a unor posturi vacante de medici de familie in Romania, insa conditiile de practicare a acestei specialitati sunt diferite in cele doua tari.
“Am avut si avem solicitari, la centrul de resurse umane al Ministerului Sanatatii, pentru aceasta specialitate de catre medicii care vin din Republica Moldova. Aici, procedurile de aprobare sunt putin mai greoaie, pentru ca in Romania rezidentiatul pentru medicina de familie este de trei ani, iar in Republica Moldova, dupa finalizarea facultatii, poti sa faci medicina de familie, si atunci este nevoie de un timp de echivalare “, a afirmat Sorina Pintea, citata de Agerpres.
Din aceasta cauza, ministrul din Romania a cerut comisiilor de evaluare sa se asigure ca accepta medici bine pregatiti.
“Luam in calcul si asta, respectiv sa vina si la noi medici, cum ai nostri au plecat, dar eu vreau sa ma asigur si am cerut comisiilor care evalueaza aceste dosare sa fie foarte, foarte atente, pentru ca noi avem nevoie de medici bine pregatiti”, a precizat ministrul.
In Romania, medicina de familie este deficitara, avand in vedere ca exista aproximativ 700 de posturi vacante sau care se vor vacanta, prin pensionare, in urmatorii ani.
Totusi, criza de medici de familie s-ar putea reduce in viitor, in conditiile in care in 2018 a fost majorat numarul de posturi scoase la rezidentiat pentru aceasta specialitate.
“Practic, s-au scos la rezidentiat specialitati de care era nevoie in afara. Asa este, a fost o realitate. Partea ciudata este ca aveam foarte multe specialitati deficitare si n-am regasit nici in coordonare la rezidentiat. Abia acum, din 2018, am inceput sa cerem universitatilor sa aiba coordonatori pe anumite specialitati deficitare”, a spus Pintea.
Ministrul Sanatatii a facut referire si la imprumutul pe care Ministerul Finantelor il negociaza cu Banca Mondiala, care va fi folosit mai ales pentru medicina de familie.
Potrivit celor mai recente informatii, suma imprumutata va fi de 650 milioane dolari.