Unul din trei medici din Republica Moldova se afla la varsta de pensionare, ceea ce atesta o imbatranire continua a lucratorilor medicali din Republica Moldova. In acelasi timp, tinerii de pe bancile Facultatii de Medicina nu se inghesuie la un post in sistemul public. Numai 10 tineri specialisti au mers sa se angajeze in sate.
Datele Sindicatelor din Sanatate arata ca 2.885 medici, ceea ce reprezinta aproape o treime din numarul total de medici, sunt la varsta pensionara. Este cel mai mare procent de imbatranire dintre celelalte categorii de lucratori medicali. Cu alte cuvinte printre asistente medicale si alti lucratori cu studii medii se regasesc mai putini pensionari, procentul din numarul total fiind de 17 procente.
In acelasi timp, numarul tinerilor care intentioneaza sa se angajeze in sistemul public este infim. Daca in anii trecuti se angajau cate 1.000 de persoane tinere – combinat pentru orase si sate - atunci in 2018 numarul total al tinerilor a scazut in jumatate. Mai exact, anul trecut in institutiile medicale din orase s-au angajat 350 de persoane tinere pana la 30 de ani. Aici vorbim despre farmacisti, asistente medicale si medici.
In sate insa lucrurile stau si mai prost. Numai 160 de tineri s-au angajat, dintre care numai 10 erau medici, scriu Sindicatele.
Amintim ca in anul 2018 au plecat din sistemul medical 5.595 lucratori medicali, mai mult cu aproape 700, comparativ cu anul 2017. Din cei peste 5.500, numarul doctorilor care au parasit sistemul medical ajunge la 971. Plecarile masive se atesta la asistente medicale si alti lucratori de veriga medie: tocmai 2.014 angajati au plecat, iar ceilalti 2600 – sunt alt tip de angajati si ei cu diverse functii in sistemul medical.