Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Buzau au decis, marti, extinderea urmarii penale in cazul atacului din Spitalul de la Sapoca, cat si a urmarii penale in rem sub aspectul infractiunii de neglijenta in serviciu si ucidere din culpa.

Publicat:20.08.2019, 14:27

Purtatorul de cuvant al Parchetului, procuror Catalin Radu, a anuntat ca pe langa infractiunea de omor calificat, barbatul este cercetat si pentru tentativa la infractiunea de omor calificat si pentru distrugere, transmite Agerpres.

Atacatorul a fost audiat si se afla la Spitalul din Sapoca in vederea efectuarii unei expertize neuropsihiatrice. Se afla sub tratament si sub paza, fiind singur intr-o camera izolata si securizata.

5 oameni au fost ucisi

Numarul mortilor in urma atacului a ajuns la 5 dupa ce una dintre pacientele transferate in Capitala s-a stins duminica noaptea.

Ceilalti raniti sunt monitorizati in continuare, insa in cazul unora dintre ei prognosticul ramane rezervat.

Ministerul Sanatatii a transmis marti ca doua victime dintre cele aduse in unitati medicale din Bucuresti, se afla in stare grava.

Barbatul transferat la Spitalul “Sfantul Pantelimon” si care a fost operat este in stare grava, intubat in coma profunda. Femeia internata in aceasta unitate medicala este “fara probleme”, sub supraveghere.

Totodata, una dintre pacientele transportate la Spital Universitar, care a fost si ea operata, este in stare grava, intubata, ventilata mecanic si instabila hemodinamic si are “prognostic prost”. Cealalta pacienta este “mai bine” si va fi transferata din ATI in Sectia neurochirurgie.

Pacientii de la Spital Bagdasar Arseni sunt in stare “stationara”, sub observatie medicala.

Pacientul de la Spitalul Floreasca are “evolutie favorabila”. Coma “s-a superficializat”, iar miercuri va face un control la computerul tomograf pentru a se vedea si intracerebral cum a evoluat leziunea. “Leziunile de masiv facial vor fi operate dupa un interval, dupa ce se imbunatateste starea”, se arata in informarea Ministerului Sanatatii.

Nereguli grave la spital

Raportul corpului de control al Ministerului Sanatatii vorbeste despre incalcari grave ale protocoalelor si procedurilor medicale in cadrul spitalului de neuro-psihiatrie din judetul Buzau.

In salonul in care a fost internat individul care a provocat masacrul erau 7 pacienti in 6 paturi, desi regulamentul interzice acest lucru, iar asistentele care au fost de serviciu nu pot demonstra ca i-au administrat sedativul prescris de medic. Managerul de la Sapoca si-a dat luni demisia.

Reprezentantii spitalului: Atacul ar fi durat mai putin de 1 minut

Reprezentantii spitalului sustin ca mai putin de 1 minut i-a trebuit barbatului pentru a provoca macelul. Personalul medical nu ar fi avut timp sa intervina.Dar ancheta facuta de corpul de control al ministerului Sanatatii a scos la iveala un lung sir de erori umane si incalcari ale normelor.

Sorina Pintea, ministrul Sanatatii: „Dati-mi voie sa cred, sau cel putin logica imi spune, dupa ce am vazut si locul faptei, ca intr-un minut nu se putea intampla asta. La 15 metri este biroul asistentei. La un moment dat, unul dintre saloane are o usa batanta, am intrebat: ‘nu ati auzit cand a intrat printre usi cu stativul?’ Mi-au spus ca usile sunt deschise. Daca sunt deschise, nu s-a auzit cand oamenii aia au fost loviti?”

Imaginile de pe camere vor fi analizate

 

Ancheta si imaginile de pe camera de supraveghere vor lamuri filmul tragediei. Pana acum se stie ca in noaptea de 16 august, barbatul a fost transferat de la Spitalul judetean la Sapoca cu sindrom de sevraj la etanol si crize convulsive. A fost dus initial la somatopsihiatrie, sector cu supraveghere continua. 14 ore mai tarziu a fost mutat in salonul 206, dar in fisa medicala nu este consemnata starea lui. In noaptea de sambata, un alt pacient, si el aflat in sevraj, este internat in salonul 206, in pat cu barbatul, lucru interzis de regulament. In plus, spune ministrul Sanatatii, in sectie existau paturi libere.

In mai putin de 2 ore, barbatul se trasforma intr-o fiara: cu un stativ de perfuzii incepe sa ii loveasca pe cei 6 pacienti din salonul sau. Apoi merge in incaperea vecina, unde ii loveste cu bestialiate si pe cei 6 bolnavi internati acolo. Incidentele s-au petrecut la doar 15 metri de camera asistentelor, aflata in salonul cu supraveghere permanenta. Cand asistentele au dat alarma, barbatul a iesit din salon, a strabatul holul si a luat-o pe un culoar de legatura. Apoi a intrat intr-un alt salon unde in cele din urma a spart un geam si reusit sa iasa din spital.

A fost momentul in care l-au vazut doi politisti aflati in zona.

Ag. sef Marian Fetic: “A aparut portarul din ghereta, in urma sa o persoana de sex masculin avand in mana o teava metalica, imbracat in pijamale, am procedat la somare, dupa mai multe somatiii a lasat teava jos. Este un om de statura inalta, corpolent.″

Agent Iulian Mihai Mircea: “A opus rezistenta, dar fiind ajutati si de paznic l-am imobilizat si l-am dus la camera de garda.″

Dr. Viorica Mihalascu, dir. Spitalul Sapoca: “Atacurile s-au derulat foarte rapid. In primul salon pacientii nu au reactionat. In cel de-al doilea salon, personalul a incercat sa intervina, dar el a iesit pe geam.”

Un lung sir de erori au dus insa la acest deznodamant. Mai exact, stativul de perfuzii, nu ar fi trebuit sa fie la indemana bolnavilor. In plus nu se stie daca intr-adevar pacientul fusese sedat, asa cum indicase doctorul.

Sorina Pintea, ministrul Sanatatii: “Este vorba de o proasta organizare a activitatii medicale. Dam vina pe sistem, dar sistemul suntem noi.″

Iar pe langa ancheta corpului de control, la spitalul din Sapoca fac cercetari si cei de la Colegiul Medicilor.

Ion Japie, colegiul Medicilor Buzau: ″Anchetam corectitudinea tratamentului, modul de purtare si de urmarire a bolnavilor, repartizarea lor, situatia asta cu 2 in pat.″⁣

Directia de Sanatate Publica l-a amendat pe medicul care a fost de garda sambata noapte cu 1.000 de lei pentru ca i-a pus in acelasi pat pe cei 2 bolnavi.

Ministrul Sanatatii a vizitat marti un alt sediu al spitalului Sapoca, sectia exterioara de la Ojasca. Dealtfel un raport intocmit in urma cu 2 ani de Centrul de Resurse Juridice arata neregulile grave descoperite acolo. Printre altele, pacientii de acolo au spus ca sunt legati, batuti si nu li se dau haine groase iarna.

″La o discutie cu 3 pacienti, acestia povestesc despre bataile pe care le primesc de la supraveghetrori, infirmieri (...) cu matura, cu ce nimeresc. Sunt impinsi, legati de pat. Intrebati daca au spus cuiva ca sunt batuti, pacientii afirma ca nimeni nu ia nicio masura, le este teama de medici, pentru ca ii leaga″⁣, scrie in raport.

In tot acest timp, in spitalele din Capitala, medicii incearca sa-i salveze pe raniti.

Sursa: