A adunat toata bucuria, durerea, sarbatorile si emotiile moldovenilor in cantec si duce muzica populara ca pe un trofeu oriunde in lume. Nu exista sarbatoare de anvergura in Moldova sau peste Prut fara ca Nicolae Botgros si orchestra Lautarii sa fie pe scena. Ii place sa alinte moldovenii prin cantec si, dupa zeci de ani, demonstreaza ca o vioara si multa munca te pot duce departe.
Cu siguranta, Nicolae Botgros nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare. Este omul care ne-a invatat ca muzica populara nu tine de timpuri ori de tendinte.
SINCRON: Nicolae BOTGROS, DIRIJOR “LAUTARII”“ Aici am ajuns azi la cele mai inalte cote, le am datorita tatalui lui meu care mi-a pus acest instrument in mana.”
A trait pe scena cam o jumatate de viata de om – 40 de ani, de 36 de ani este dirijor al orchestrei care ne-a dus faima in toata lumea si canta alaturi de mari artisti.
Nicolae BOTGROS, DIRIJOR “LAUTARII”: “Dau fila inapoi, copilaria mea a fost cu sange, eu am muncit, nu mai stiam ce inseamna sarbatori. Munca vine zi de zi, eu am muncit cu vechii lautari de la sud, si aceasta munca m-a facut om.“
L-am prins pe maestru la repetitii. Este mereu pe fuga, prins intre festivaluri si concerte.
Nicolae BOTGROS, DIRIJOR “LAUTARII”: "Dupa atatia ani, faceti lucrurile cu mare pasiune. Dumnezeu face parte la toata lumea, el stie cine si cu ce trebuie sa se ocupe. Harul meu l-am impartit cu totii colegii mei."
Isi imparte nu doar harul cu membrii orchestrei Lautarii, ci si experienta de viata.
Face acest lucru pentru ca spune ca il doare cand interpretii nu-si daruiesc tot sufletul in muzica.
Nicolae BOTGROS, DIRIJOR “LAUTARII”: “Muzicantii de astazi si cei de mai apoi au dus-o totdeauna greu, iar acuma duc o viata cu mult mai frumoasa. Joi, vineri, ei pleaca la nunti. Oamenii de rand nu-i au, pe cand aici se poate. In ultimii 5-6 ani asa se castiga, doar ca au uitat un singur lucru. Au muncit atatia ani, pentru ce? Ca sa canti la o nunta, nu tre sa faci carte. Dar ca sa devii un artist, trebuie sa iubesti ceea ce faci.”
Pentru Nicolae Botgros “artist” nu este doar un cuvant desprins din dictionar, ci un mod de viata.
Nicolae BOTGROS, DIRIJOR "LAUTARII": “Ca sa fii un artist, tre sa-ti porti grija de la birou pana acasa, in transport, tu esti artist, la tine se uita lumea ca la artist. Asta incerc sa-i invat pe cei tineri ca sa fii artist e menire de la Dumnezeu si trebuie sa o porti cu cinste”.
De-a lungul anilor, Nicolae Botgros a devenit un adevarat parinte si mentor pentru colegii sai din orchestra.
SINCRON: Igor BUZU: “Sunt in orchestra din 1979, am fost un norocos, masterul are un tel in viata si Dumnezeu a avut grija. E o personalitate, un om cu litera mare.”
“Cum au fost acesti ani? Cea mai frumoasa perioada din viata mea. Satisfactie deosebita, cand ai placere de la serviciu, esti un om implinit. De la muzica pe care o facem zilnic, disciplina, dedicatie totala si chiar chestii de omenie. Un profesionist absolut si un om bun”.
E greu sa fii un bun profesionist absolut si sa reprezinti tara cu mandrie, cand adesea pare ca ea lupta cu tine.
Nicolae BOTGROS, DIRIJOR “LAUTARII”: "Atunci cand esti lasat uitarii, de multe ori sefii tarii uita de noi, noi suntem lasati cei mai la urma, cultura in general si atunci iti vine foarte greu sa faci ceva. De multi ani, de 20 de ani, nu ni s-a mai cusut haine nationale, instrumentele le cumparam singur, punem mana la mana, asta nu e profesionist.”
Cu toate acestea, are grija sa incante moldovenii, oriunde s-ar afla ei.
SINCRON: Nicolae BOTGROS, DIRIJOR “LAUTARII”: “Avem un festival la Giurgiu. Vor fi multi interpreti, paralelel pregatim si un alt spectacol. Spatiu este mare, republica noastra e mica, cu toate ca noi am colindat-o in lung si-n lat. Anul asta, am fost in Irlanda, Italia, Padova, Roma.“
Chiar si dupa atatia ani dedicati muzicii, maestrul vorbeste cu mare admiratie despre pasiunea ce i-a devenit si meserie, si mod de viata.
Nicolae BOTGROS, DIRIJOR “LAUTARII”: “Noi mergem mai departe totdeauna, de mic copil am iubit muzica populara, am facut-o si am sa fac muzica populara pana m-oi duce pe lumea cealalta.”
Mereu il insoteste vioara...
Nicolae BOTGROS, DIRIJOR “LAUTARII”: “Niciodata nu m-a tradat acest instrument, a fost la sufletul meu, de la 7 ani, mai mult de 50 de ani.”
...dar si melodia pe care o canta de fiecare data cand ajunge la o rascruce...
Nicolae BOTGROS, DIRIJOR “LAUTARII”: “Cea mai frumoasa melodie pe care o are romanul - Doina - omul se naste cu Doina”.