L-a luat din viata pe marele Nicolae Sulac si l-a pus intr-un scaun cu rotile pe umoristul Gheorghe Urschi. Vorbim despre accidentul vascular cerebral, o boala, care in ultimii 10 ani, a ucis mai multi oameni decat cancerul. Medicii spun ca afectiunea ia proportii alarmante, iar cel mai rau e ca intinereste. Din pacate, cei care trec printr-un astfel de accident, sau nu mai raman in viata sau iau viata de la zero. Invata din nou a vorbi si a merge.
La cei 56 de ani ai sai, Nicolae se declara fericit. A reusit un succes enorm - se poate deplasa fara vreun suport, la aproape un an de la infarctul cerebral pe care l-a suferit.
Nicolae CIUBUC: "Am hotarat sa ajut muncitorii si i-am ajutat sa care faianta. Apoi am baut o ceasca de cafea si am fumat o tigara. Imediat mi-a amortit obrazul stang si nu mai puteam misca mana si piciorul stang."
Barbatul a fost atunci transportat la Spitalul de Urgenta. Norocul lui a fost ca a ajuns la timp si ca a nimerit pe mainile unui doctor de aur. Chiar si asa, nimic nu a mai fost ca altadata.
Nicolae CIUBUC: "Trei saptamani am invatat din nou sa merg. Si acum tot sunt la profilaxie. Am fost un norocos."
Acum se bucura ca un copil de fiecare pas si vede viata cu alti ochi.
Cand l-am vizitat pe Nicolae, in reanimare se afla un barbat, care recent a suferit la fel, un atac vascular cerebral. Acesta are doar 43 de ani, o varsta mult prea mica pentru o astfel de boala, spun medicii.
Atat Valentin, cat si Nicolae au fost cazuri fericite. De cele mai multe ori un atac vascular poate duce la deces sau la afectarea functiilor locomotorii, asa cum s-a intamplat si in cazul lui Gheorghe Urschi.
Stanislav GROPPA, NEUROCHIRURG: "Accidentul vascular cerebral duce la afectarea functiilor creierului, functiilor locomotorii."
Medicii spun ca in cazul unui accident vascular cerebral este vital ca pacientul sa ajunga cat mai repede la spital.
Stanislav GROPPA, NEUROCHIRURG: "Perioada de trei ore este esentiala. Atunci sansele de recuperare sunt mai mari."
Infarctul cerebral, spun medicii, ar putea fi evitat daca pacientii si-ar cunoaste bolile pe care le au si le-ar trata la timp. De asemenea, exista si anumite simptome care ar putea prevesti un eventual accident vascular cerebral.
Datele statistice sunt groaznice. Accidentul vascular cerebral este a doua cauza de mortalitate in randul moldovenilor.
Stanislav GROPPA, NEUROCHIRURG: "Bolile inimii, a vaselor si atacul vascular cerebral sunt prima cauza de mortalitate in tara. 60 la suta dintre oamenii care au murit in 2014 au decedat din aceasta cauza."
Electrocardiograma, analiza de sange si masurarea tensiunii arteriale ar trebui efectuate cel putin o data in an spun medicii, pentru ca orice afectiune ce apare sa poata fi tratata la timp.