Pentru al 10-lea an consecutiv, in perioada 17-23 ianuarie, tara noastra marcheaza Saptamana Internationala de prevenire a cancerului de col uterin. In acest context, autoritatile din sanatate indeamna femeile cu varste cuprinse intre 25 si 65 de ani sa mearga la medic pentru a-si face testul citologic de preventie. Intrucat cancerul de col uterin este o boala silentioasa, descoperirea acesteia intr-un stadiu avansat poate fi fatala. 

Publicat:23.01.2022, 17:47

In Republica Moldova la fiecare 3 zile o femeie pierde lupta cu cancerul de col uterin. Datele statistice arata ca de cele mai multe ori este vorba depre femei cu varste cuprinse intre 35 si 45 ani.

Corina CARDANIUC, MEDIC GINECOLOG-OBSTETRICIAN: “Cauza cancerului de col uterin este infectia cu Virusul Papiloma Uman, acea infectie numita si HPV.

Este o infectie care se transmite prin contact sexual si contact direct piele la piele.”

Pe langa infectia cu Virusul Papiloma Uman mai sunt si alti factori de risc in dezvoltarea acestui tip de cancer cum ar fi: viata sexuala dezordonata, infectiile cu transmitere sexuala, imunodepresia, obezitatea si fumatul. Din cauza lipsei simptomelor in stadiile incipiente ale bolii, cancerul de col uterin mai este numit si “ucigas silentios”.

Corina CARDANIUC, MEDIC GINECOLOG-OBSTETRICIAN: “In stadiile incipiente, practic simptomatologie nu exista, iar atunci cand ea apare deja este vorba de stadii tardive. In stadiile tardive simptomatologia se refera la sangerari anormale, sangerari in timpul relatiilor sexuale, eliminari anormale din vagin si durere.”

Olesea CECHIR, REPORTER SPECIALIST MEDICAL: “Testul Babes Papanicolau este un test de screening al cancerului de col uterin si se efetueaza tuturor femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 65 ani, gratuit la medicul de familie, odata la 3 ani”

Screening-ul se efectuaeaza la nivel national si are drept scop evidentierea stadiilor precanceroase ale bolii. Celulele din colul uterin se recolteaza cu ajutorul acestei periute fine, care are forma unui brăduț.

Corina CARDANIUC, MEDIC GINECOLOG-OBSTETRICIAN: “Ea se introduce in canal si se face o rotatie de 5 ori si dupa care se pune in containerul asta.”

Procedura nu este dureroasa, iar in functie de rezultatele obtinute frecventa examinarilor ar putea creste. Elementul esential in prevenirea cancerului de col uterin este informarea populatiei si constientizarea riscului infectarii cu Virusul Papiloma Uman. In Republica Moldova exista un program national de vaccinare anti-HPV a fetitelor cu virsta cuprinsa intre 10-11 ani, din pacate programul nu se bucura de succes. In cadrul acestei saptamani, mesaje de prevenire a cancerului de col uterin au fost promovate de catre Primaria municipiului Chisinau, Parlamentul Republicii Moldova, ambasadori si organizatii internationale.