Potrivit Centrului pentru Sanatate Publica, bacteria salmonela ar constitui focarul intoxicatiilor in urma carora o persoana a murit, iar alte zeci au ajuns la spital.

Publicat:10.09.2013, 13:16

Cititi in continuare ce este salmonela, simptomele, consecintele si modul de prevenire a imbolnavirii:

Bacteria Salmonela este adesea invocata in statistici drept cauza cea mai frecventa a bolilor provocate de alimentele contaminate. Fermierii, lucratorii din industria alimentara, inspectorii sanitari, magazinele alimentare, angajatii si consumatorii sunt, fiecare in parte, verigi critice in lantul sigurantei alimentelor. Pentru a reduce salmoneloza, este necesara o abordare completa a sigurantei alimentelor, ce include intregul parcurs – de la ferma la masa.  

Bacteria Salmonela - isi are casa in alimente


Bacteria Salmonela este adesea invocata in statistici drept cauza cea mai frecventa a bolilor provocate de alimentele contaminate. Pentru a reduce salmoneloza, este necesara o abordare completa a sigurantei alimentelor, ce include intregul parcurs – de la ferma la masa. Femierii, lucratorii din industria alimentara, inspectorii sanitari, magazinele alimentare, angajatii si consumatorii sunt, fiecare in parte, verigi critice in lantul sigurantei alimentelor.

Ce este Salmonela?


Salmonela este un bacil gram-negativ, de forma ovala care provoaca boala diareica la oameni. Bacteriile sunt fiinte vii microscopice care trec din fecalele oamenilor sau ale animalelor in organismele altor oameni sau ale altor animale.

Familia bacteriei Salmonela include peste 2300 de serotipuri de bacterii unicelulare, vizibile numai la microscop.

Doua dintre aceste tipuri,Salmonella Enteritidis siSalmonella Typhimurium sunt cele mai frecvente si sunt responsabile de jumatate dintre infectiile umane.

Unele dintre ele pot sa nu provoace simptome la animale, dar sa imbolnaveasca oamenii si invers.

De obicei, chiar daca sunt prezente in alimente, nu le afecteaza gustul, mirosul sau aspectul. Bacteria traieste in tractul intestinal al animalelor si oamenilor infectati.

Este cunoscut de peste 100 de ani faptul ca Salmonela duce la imbolnavire. A fost descoperita de un om de stiinta american, Dr. Daniel E. Salmon.

Ce este salmoneloza?


Salmoneloza este o infectie provocata de bacteria Salmonela. Conform informatiilor oferite de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din S.U.A., salmoneloza provoaca anual in Statele Unite circa 1,4 milioane de cazuri de imbolnaviri prin hrana contaminata si peste 500 de decese.

Institutul american de supraveghere a bolilor a identificat Salmonela ca fiind cea mai frecventa infectie bacteriana raportata de medici (42% Salmonela, 37% Campylobacter, 15% Shigella, 2,6% E. coli O157:H7 si 3,4% altele ca Yersinia, Listeria si Vibrio).

Care sunt simptomele salmonelozei?


Cei mai multi bolnavi au diaree, crampe abdominale si febra in urmatoarele 8-72 de ore de dupa ingerarea alimentelor contaminate. Alte simptome pot fi frisoane, cefalee, greata si voma. De obicei, simptomele dispar in 4-7 zile. Cei mai multi oameni bolnavi de salmoneloza isi revin fara tratament si fara a consulta medicul.

Totusi, infectiile cu Salmonela pot ameninta viata bolnavilor, mai ales in cazul bebelusilor si al copiilor mici, al femeilor insarcinate si al bebelusilor nenascuti, precum si in cazul adultilor de vârste mai mari, expusi unui risc mai mare de toxiinfectie alimentara daca au sistemul imunitar slabit (cum sunt bolnavii de HIV/SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi si cei care au suferit un transplant).

Cum se produce imbolnavirea de salmoneloza?


Salmonela traieste in tubul digestiv al oamenilor si al altor animale, inclusiv al pasarilor. Salmonela se transmite de obicei la oameni prin ingerarea alimentelor contaminate cu fecale ale animalelor. Salmonela prezenta pe carnea cruda de porc, vita sau pui poate supravietui daca produsul nu este gatit la o temperatura interna minima sigura, ce poate fi masurata cu un termometru pentru alimente.

Salmonela poate cauza si toxiinfectie alimentara (salmoneloza) prin contaminare incrucisata, de exemplu când sucurile din carnea cruda contaminata vin in contact cu alimentele gata preparate, cum sunt salatele.

Alimentele se pot contamina si prin mâinile nespalate ale unei persoane infectate care le manevreaza. Salmonela poate fi gasita in fecalele unor animale, mai ales ale celor bolnave de diaree. Oamenii se pot infecta daca nu se spala pe mâini dupa ce intra in contact cu aceste fecale. Reptilele sunt gazde foarte probabile pentru Salmonela. Oamenii ar trebui sa se spele intotdeauna pe mâini imediat dupa ce pun mâna pe o reptila, chiar daca este sanatoasa.

Ce alimente pot imbolnavi oamenii?


Orice alimente crude de origine animala, precum carnea, laptele si produsele lactate, ouale, fructele de mare si anumite fructe si legume pot gazdui bacteria Salmonela. Bacteria poate supravietui si apoi imbolnavi oamenii in cazul in care produsele din carne si oua nu sunt gatite la o temperatura interna minima sigura, masurata cu un termometru pentru alimente, iar fructele si legumele nu sunt bine spalate.

Bacteria poate contamina si alte alimente care vin in contact cu carnea cruda. Obiceiurile de manevrare sigura sunt necesare pentru a impiedica bacteria de pe mâncarea cruda sa provoace imbolnaviri.

Cum pot preveni consumatorii imbolnavirea de salmoneloza?


Bacteria de pe alimentele crude de origine animala nu provoaca neaparat boala. Solutia pentru prevenirea bolii acasa, la un restaurant, la un picnic sau oriunde in alta parte este de a impiedica inmultirea bacteriei si de a o distruge prin gatire la temperatura interna minima sigura.

Sursa: http://www.desprecopii.com