In capitala a fost lansata astazi o campanie de sensibilizare si mobilizare impotriva violentei sexuale. Doar anul trecut, peste 500 de femei si adolescente din tara, care au fost supuse violentei sexuale, s-au adresat la politie. Numarul real al victimelor ar fi insa mult mai mare, spun responsabilii de la ministerul de Interne. Asadar, campania Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie din Moldova vine sa informeze oamenii cu privire la problema violentei sexuale.
Cu pancarte in maini, zeci de tineri, adunati in fata Teatrului de Opera si Balet “Maria Biesu”, au participat astazi la lansarea campaniei de sensibilizare si mobilizare impotriva violentei sexuale.
La eveniment am intalnit-o pe Marina. La ai sai 14 ani, adolescenta considera ca in scoli e nevoie de mai multa informare despre violenta sexuala.
“Chiar si cand la scoala se preda aceasta tema, tinerii au tendinta foarte mult sa ia in badjocora ceea ce se intampla si spun “asta nu mi se va intampla mie” , “ei exagereaza”, dar de fapt ei nu inteleg cat de grava este situatia.”
“Eu personal in tara mea nu ma simt foarte protejata, deoarece cu totii cunoastem cazurile care au loc. Dar in asa cazuri e nevoie sa sunam la 112 si sa apelam la o persoana mai mare.”
La lansarea campaniei au participat oficiali, ambasadori, medici, psihologi si politisti. Tamara Adasan este directoarea Asociatiei Obstesti “Homecare” care ofera asistenta psihologica victimelor violentei sexuale. Aceasta spune ca de serviciile asociatiei au beneficiat pana acum sute de femei si adolescente din tara.
Tamara ADASAN, DIRECTOAREA AO “HOMECARE”: “Una din femei permanent plange, alta in general nu poate sa isi expuna durerea si gandul si trebuie de discutat foarte mult, ca sa se deschida. La majoritatea femeilor se vede frica pentru ziua de maine, lipsa de incredere in oameni in general.”
Femeile supuse violentei sexuale au nevoie de investigatii medicale si tratament. Specialistii indemana sa se adreseze la medic in primele 72 de ore pentru a minimaliza efectul aparitiei bolilor venerice. Cifrele oficiale arata ca anul trecut in tara noastra peste 500 de femei si adolescente, care au fost supuse violentei sexuale, s-au adresat la politie.
Daniel MAZEPA, SEFUL SECTIEI PREVENIRE DELICVENTA, INSP: “Datele neoficiale arata ca ele pot fi inmultite la mai mult de zece, sunt foarte multe victime care nu se adreseaza, nu au curaj, nu au cunostinta de cauza sau nu sunt indrumate de persoanele potrivite.”
Campania de sensibilizare si mobilizare sociala lansata de Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie din Moldova are drept scop informarea publicului cu privire la problema violentei sexuale.
Dr. Nigina ABASZADA, REPREZENTANTA REZIDENTA UNFPA IN MOLDOVA: "Noi vedem aceasta campanie ca o posibilitate de mobilizare sociala pentru o miscare care ar pune capat violentei sexuale. Vorbim despre femei si fete a caror istorii nu sunt spuse, a caror aripi nu sunt desfacute, ele sunt reduse la tacere in aceasta viata."
Evenimentul a fost organizat in ajunul Denim Day, ziua mondiala a solidaritatii cu victimele violentei sexuale. Persoanele supuse violentei sau cei care cunosc pe cineva aflat in risc sunt indemnati sa sune la 112 sau sa se adreseze lucratorilor sociali din localitate. Totodata, victimele violentei in familie si violentei sexuale pot suna la telefonul de incredere al Centrului International La Strada, (0 8008 8008) pentru a primi gratuit consiliere telefonica.
Statisticele arata ca una din 10 femei a suferit o forma de violenta incepand cu varsta de 15 ani, iar o femeie din 20 a fost violata.