Masina de spalat defecta, feonul stricat, calculatorul, televizorul, imprimanta sau aspiratoarul uzat. Nu le mai abandonati in strada sau aruncati la gunoi ci puteti sa le aduceti la punctele de colectare a echipamentelor tehnice pentru reciclare. Primul, a fost amenajat astazi in centrul capitalei, iar cativa locuitori s-au grabit si-au adus acolo vechiturile. Unii s-au despartit cu greu de aparatele care i-au slujit si cate 15 ani.

”am adus un calculator care are 15 ani, un aspirator, placi, cd-uri, o fost adunat adunat si iata”

Acest tanar povesteste ca i-a fost greu sa decida sa se desparta de tot ce a adus.

cam mereu esti cu speranta ca un cablu a s trebuiasca, azi e o zi sa-ti cureti de pe inima sa-ti scoti asta”

Iar acest barbat a venit sa arunce cateva baterii si un incarcator.

”am culesc baterii care nu lucreaza.”

”Pe ele scrie ”nu aruncati la gunoi”, dar oamenii arunca la gunoi. Acum am sunat un prieten. Mi-a zis: ”Eu arunc la gunoi”. Daca vom arunca la Tântareni, peste 3 ani acest gunoi va fi la noi în apa.  Acesta este un încarcator. L-am cumparat, a functionat, s-a stricat. Sa-l repari e mai scump decât sa cumperi unul nou. Deci îl voi arunca aici decât la gunoi.”

Cu pungile pline a venit si acest tanar, care spune ca n-a putut sa le arunce la gunoi pana acum.

”ocupa loc, strange praf, daca nimereste, tot noi consumam, o imprimanta, blocuri de sistem, ventilatoare acumulatoare”

Dumitru OSIPOV, SEF SECTIE, INSPECTORATUL ECOLOGIC: ”aici sunt un nr mare de metale grele foarte periculoase”

”Am hotarât sa folosesc oportunitatea sa închei corect viata electrocasnicelor.”

Speranta STATE, REPORTER PRO TV: ”In doar cateva ore aici s-au adunat deja zeci de baterii, tv, calculatoare, imprimante.”

Iar daca locuitorii capitalei scapa de ce mai au pe-acasa, compania care organizeaza campania de reciclare a electrocasnicelor se va face si cu un venit frumusel.

Dumitru OSIPOV, SEF SECTIE, INSPECTORATUL ECOLOGIC: ”vor fi scoase in afara tarii pt ca noi nu avem tehnologii care sa le prelucreze”

Cat va castiga insa din vanzarea aparatelor uzate in Romania, reprezentantul companiei n-a vrut sa ne spuna.

 Vasile FRIMU, MANAGER EXECUTIV, COMPANIE: ”Ca valoare financiara nu stiu, variaza in functie de tipul echipamentului, ne asteptam la un rez financiar pozitiv, dar nu-s gata sa va spun concret”

Vasile EFROS, SEF SERV. PROIECTE SI ACHIZITII PUBLICE, DGLCA: ”Trebuie sa fie un operator autorizat care sa le poata duce la reciclare”

Proiectul E-reciclare, organizat de o companie in parteneriat cu primaria Chisinau, este la prima editie si, potrivit organizatorilor, va continua in fiecare sambata, in diferite sectoare ale capitalei.