Zece din 16 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi restaurate cu ajutorul Uniunii Europene. Acestea vor fi selectate in cadrul unui concurs organizat de PNUD. Bugetul pentru un obiectiv va fi in medie de 40 000 de euro.

Publicat:15.07.2020, 12:00

Astfel, PNUD invita doritorii sa admire fotografiile, sa citeasca informatiile despre fiecare dintre propuneri si sa voteze, selectand pozele de mai jos. O persoana poate vota o singura data (este acceptat un singur vot de pe un IP) pe parcursul intregii perioade – de pe 14 iulie pana pe 3 august 2020.

Pentru a vota una dintre obiective cultural-istorice, acceseaza: https://eucbm.eu4moldova.md/voteaza-proiectul/?fbclid=IwAR3V45lfTueaN-U8opN1IK3lH2l8NhT6OyuIQgJIVhY04N2lGJSzwM9BETI

Turnul de apa din or. Soldanesti

– Turnul de apa a fost construit in 1893. Initial asigura cu apa locomotivele, dar este exploatat si in prezent si deserveste 400 de beneficiari. Fantana arteziana se afla la 150 de metri de statia de cale ferata. Turnul este construit din caramida rosie, fundamentul este din piatra, iar acoperisul – din tabla. In interior se afla o cisterna pentru acumularea apei si un sistem de conducte.

– Starea cladirii este satisfacatoare, insa trebuie inlocuita cisterna si efectuate reparatii in interior. In special, este nevoie de restaurat scarile si anumite elemente de tamplarie. Ulterior, teritoriul va fi amenajat ca spatiu de odihna, iar turnul va deveni muzeu al apei.

Muzeul satului Dorotcaia, r. Dubasari

– Cladirea a fost inaltata in anii 1940. In incinta ei a fost deschis un muzeu in 1985. Expozitiile muzeului prezinta cele mai relevante obiecte realizate din bronz si argint, provenite de pe teritoriul localitatii, si din imprejurul ei. Unele dintre aceste exponate reprezinta adevarate capodopere din antichitatea clasica, precum si din epoca medievala. Printre colectii se numara si o comoara, gasita pe teritoriul satului Dorotcaia in 1965, in timpul unor lucrari agricole. Este vorba de 290 de monede grecesti de argint Istra si Tira emise in anii 340 – 360 inaintea erei noastre.

– Este nevoie de schimbat tigla metalica de pe acoperis, inlocuita partial carcasa, trebuie restaurat soclul, burlanele si sistemul de evacuare a apei. In general, cladirea s-a pastrat foarte bine si nu are defecte majore. Dupa o expertiza tehnica a acoperisului se va decide daca e nevoie de proiect tehnic. Administratia a spus ca si-ar dori sa fie cumparate rafturi pentru exponatele de muzeu.

Cascada artificiala de langa satul Poiana, r. Soldanesti

– Cascada se afla intr-o padurice, la o inaltime de 30-35 de metri. Este realizat din piatra naturala, iar apa vine dintr-un izvor din preajma. Judecand dupa relieful cascadei, apa a curs pe doua canale artificiale. In prezent, apa trece doar prin unul din ele.

– Terenul aferent este plin de copaci pravaliti si arbusti. Trebuie curatate canalele cascadei, ingrijit terenul din preajma, asigurat accesul in zona. De asemenea, ar trebui instalate panouri informative, la poalele dealului ar fi bine sa fie amenajata o parcare. Pentru realizarea proiectului este nevoie de efectuat expertiza tehnica, proiect tehnic si de testat calitatea apei din izvor.

Digitalizarea desenelor animate produse de studioul Moldova-Film

– Societatea ”Moldova Film” dispune de un fond cinematografic, considerat patrimoniu national, care timp de 68 de ani a acumulat mai bine de 1500 filme, dintre care 109 filme sunt de animatie. Pionerul animatiei moldovenesti poate fi considerat pictorul de cinema Anton Mater, care a realizat doua filme animate cu papusi in volum dupa povestile lui Ion Creanga „Punguta cu doi bani” si „Capra cu trei iezi”. Tandemul Contantin Balan si Spiridon Vangheli a creat un serial intreg despre micutul Guguta, care poate fi considerat cel mai reusit desen animat.  

– Filmele din arhiva „Moldova-Film” sunt imprimate pe pelicula cinematografica de 35 mm. Stocarea si pastrarea lor necesita un spatiu enorm special amenajat, cu un regim strict de pastrare – temperatura si umiditate. Peliculele sunt nocive, iar cu timpul devin si mai periculoase pentru sanatate. Pentru a pastra si conserva aceste filme ele necesita urgent sa fie restaurate, digitizate si conservate, astfel ca sa se incadreze in normele europene si mondiale si sa poata fi difuzate in cinematografe si la televiziuni.

Moara de vant din s. Gaidar, UTA Gagauzia

– Moara de vant din satul Gaidar a fost construita la sfarsitul sec. XIX. Este in intregime din lemn, inclusiv mecanismele care prelucreaza cerealele. In prezent nu functioneaza, dar a activat pana in 2005. Constructia se poate roti in jurul axei sale la 360 de grade. Unicitatea morii consta in faptul ca o singura persoana poate gestiona toate procesele.

– Moara se afla intr-o stare deplorabila. Este nevoie de o expertiza completa, atat a constructiei, cat si a mecanismelor care o pun in miscare.

Clopotnita din vadul Rascov, r. Soldanesti

– Clopotnita a fost construita in secolul XVII. Cu o inaltime de sapte metri si cu peretii din piatra, constructia are doua nivele. Ea este situata langa un cimitir vechi, in care s-au pastrat un cavou si cateva cruci. Langa ea se afla initial si o biserica din lemn, care a fost, insa, distrusa in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Din ea a ramas doar altarul in care, in zile de sarbatoare, localnicii mai aprind candela.

– Clopotnita are multe fisuri. In pereti sunt gari in care s-au aflat, cel mai probabil, barne din lemn care au asigurat stabilitatea constructiei. Sunt necesare lucrari de reparatie a scarii, dar e nevoie si de restaurarea acoperisului.

Cladirea auditorului Puskin, Bender

– Cladirea auditoriului are pereti exteriori din blocuri de piatra calcaroasa. In interior, de-a lungul timpului, au avut loc interventii cu materiale specifice perioadelor respective, astfel incat, printre altele, a fost adaugata o carcasa din beton armat. La inceputul sec. XX, auditoriul se afla in centrul vietii sociale a orasului Bender. Acolo au evoluat vedete ale vremii si trupe de teatru renumite, aflate in turnee. In timpul primului razboi mondial, cladirea a fost transformata in spital, care, in 1916, a fost vizitat de tarul Nikolai al II-lea.

– Cladirea se afla intr-o stare deplorabila, fiind partial distrusa. Lipseste o parte din acoperis, pardoseala, tamplaria si finisarile. Este nevoie de lucrari urgente de reparatie a acoperisului, care sa protejeze cladirea de precipitatii.

Ruinele bisericii s. Rascov, Camenca

– Nu se stie precis cand a fost construita biserica – unele estimari indica secolele XV-XVI, altele arata perioade mai tarzii. In orice caz, planificarea cladirii sugereaza ca initial nu era vorba despre un lacas ortodox. Constructia avea din start forma dreptunghiulara si numai apoi s-au construit anexe pentru a-i da forma crucii. Conform unei legende, in aceasta biserica a fost cununata fiica domnitorului Vasile Lupu, Rosalinda.

– Cladirea se afla intr-o stare avariata. Peretii au mai multe fisuri pe toata inaltimea si din aceasta cauza sunt instabili. Intre blocurile zidariei, intr-o mare parte lipseste mortarul. De asemenea, lipsesc acoperisul, tavanul, tencuiala si pardoseala si tamplaria. A ramas doar o portiune a boltii, intr-o singura incapere. Cele mai urgente lucrari vizeaza stabilizarea si conservarea peretilor bisericii

Orasul subteran, s. Bicioc, Grigoropol

– Obiectivul reprezinta cariere de piatra din diferite perioade de extractie, cu sali de diferite forme si marimi. Unele galerii sunt executate in diferite niveluri, care se intersecteaza pe alocuri. In momentul actual galeriile sunt conservate, aflandu-se in diferite stari de stabilitate. Din aceste locuri au fost extrase blocurile de calcar folosite la construirea cetatii Bender.

– Se cere readucerea la viata a unei portiuni mici din aceste cariere. Sunt necesare lucrari de investigare a starii carierelor, unele interventii de securizare, curatare a obiectivului, ingradire a intrarilor, iluminare si alte lucrari de amenajare.
 

Prima asezare din Moldova, s. Ofatinti, Ribnita

– Un monument arheologic, de 2×2 metri si cu inaltimea de 3 metri, marcheaza locul unde a fost descoperita prima asezare umana de pe teritoriul Republicii Moldova. Constructia a fost realizata din beton de mozaic colorat in anii 50 ai secolului trecut. Are doua panouri informationale din marmura si doua panouri metalice care prezinta scene din viata omului in Paleolitic. Monumentul a fost edificat pe un mal de pamant in care fusesera gasite unelte din piatra si statuete din ceramica, oase de mamut, urs, hiena, etc., cu o vechime de cel putin 1 milion de ani.

– Monumentul este partial distrus, avand fisuri vertical, si, posibil, vandalizat – lipsesc bucati din panourile cu text. Sunt necesare lucrari de restaurare a constructiei, executarea unor sapaturi arheologice, iluminarea monumentului, repararea panoului informational.

Muzeul de Istorie si Etnografie din satul Molovata Noua, raionul Dubasari;

– Cladirea a fost construita in 1940. In 2006 au fost ridicate doua anexe si, in acelasi an, aici a fost deschis muzeul. Imobilul are un singur nivel, este dotat cu sistem de incalzire, retea electrica si canalizare. Astazi muzeul are 9 sali expozitionale tematice. Dispune de cca 4500 piese de muzeu si exponate. Anual muzeul este vizitat de cca 2500 turisti individuali si 800-900 vizitatori in grup.

– Constructia se afla in stare satisfacatoare, peretii, pardoseala si tavanele nu au defecte vizibile. Trebuie reparat acoperisul. Tinand cont de faptul ca expertiza tehnica a fost realizata, mai este nevoie de proiectul tehnic.

Cavoul familiei Macri din satul Dubasarii Vechi, raionul Criuleni;

– Cavoul familiei Macri a fost proiectat de arhitectul Alexandru Bernardazzi si a fost construit ina doua jumatate a sec. XIX. La intrare este instalata o piatra funerara. Usa metalica areelemente de fier forjat, lucrate manual. Cele mai multe detalii ale constructiei sunt din marmurasi granit. In interior tavanul are forma unei piramide sub care se afla un postament pe care seexpuneau sicriele. Cavoul este un monument turistic foarte vizitat, deoarece cuprinde o istorieinternationala: autorul este de origine italiana, familia Macri – de origine greaca, familia Donici -romani basarabeni, refugiati in Argentina, Lisacovschi – polonezi cu origini rusesti.

– Pe peretii cavoului au aparut fisuri, anumite elemente s-au desprins. E nevoie de analizatfiecare detaliu pentru a decide restaurarea sau inlocuirea lor. Trebuie realizat tot spectrul delucrari necesare pentru conservarea constructiei.

Turnul Vanturilor, s. Stroiesti, Ribnita

– Monument istoric si arhitectural, avand forma unei pergole, ridicat la sfarsitul sec. XIX de catre Emilia Wittgenstein-Trubetcaia, in memoria tatalui sau, general-maresalului armatei Imperiului Rus, participant la razboiul din 1812, Piotr Hristianovici Wittgenstein. Constructia este amplasata pe o stanca abrupta langa Nistru si domina aceasta zona. Este zidita din blocuri mari de piatra locala si are o inaltime de aproximativ 5 metri.

– In prezent, monumentul arhitectural se afla intr-o stare nesatisfacatoare. O coloana este partal distrusa si constructia este totalmente deformata. Este nevoie urgenta de a stabiliza monumentul, de a accesibiliza cararea spre el, de a curata si amenaja teritoriul. Aceste interventii sunt necesare pentru a pastra turnul, care este simbolul si atractia acestei zonei, dar si pentru a spori siguranta si confortul turistilor care il viziteaza permanent.

Cavoul Familiei Wittgenstein, Camenca

 

– Construit aproximativ la mij. sec. XIX, cavoul este situat la subsolul unei cladiri cu un singur etaj. Alaturi se afla un cimitir luteran restabilit. Constructia masoara aproximativ 9×18 metri. Cavoul are 12 nise pentru inmormantari si o placa pentru inscriptii. Aici a fost inmormantat Piotr Hristianovici Wittgenstein, general rus care s-a aflat la baza dezvoltarii regiunii Camenca, sotia sa, Antuanetta, si cativa dintre urmasii lor. Suprastructura – care initial era o biserica – a fost schimbata, in prezent fiind o constructie edificata in perioada sovietica.

– Cavoul se afla intr-o stare de degradare cu multe elemente lipsa, inclusiv nu are finisare. Pe pereti si tavan sunt multe fisuri mari. Are nevoie de tencuire si de instalarea unui sistem de iluminat, care acum lipseste cu desavarsire.

Sinagoga din s. Rascov, Camenca

 

– Sinagoga a fost construita in stil baroc european-estic, in secolele XVII-XVIII. Inaltimea peretilor in prezent este de aproximativ de 8 metri. Cladirea era divizata in sala principala si cateva incaperi mai mici. La inceputul anului 1930, in cadrul unei operatiuni antireligioase, autoritatile sovietice au distrus bolta sinagogii. Peretii sunt din zidarie de piatra si destul de stabili, datorita grosimii lor.

– Cladirea se afla intr-o stare deplorabila. Din ea au ramas doar peretii. Pardoseala, la fel ca si toata tamplaria, precum si elementele de finisare, lipsesc. Este nevoie urgenta de efectuat lucrari de stabilizare a peretilor si de securizare a iesirii scarii din perete. In plus, trebuie curatat si amenajat teritoriul, de reparat grupul sanitar, de instalat panouri informationale si un sistem de iluminare arhitecturala.

Moara de apa, s. Beloci, Ribnita

– Moara de apa a fost construita la sfarsitul sec. XIX. Este o cladirea unica, cu zidarie din piatra in trei nivele. La ridicarea ei nu a fost folosit niciun cui, grinzile din lemn sustin pana in prezent constructia, iar pietrele au fost aranjate perfect una peste alta. In plus, toate mecanismele, aduse din orasul elvetian Zurich, s-au pastrat pana in zilele noastre. Moara prelucra pana la doua tone de cereale pe zi si producea cateva tipuri de faina si crupe.

– Starea actuala a cladirii permite restaurarea ei completa si chiar relansarea procesului de productie. Pentru a conserva constructia si a evita deteriorarea peretilor, trebuie reparat acoperisul. De asemenea, este nevoie de lucrari de restaurare a unor elemente de suport din lemn. Si canalul pentru scurgerea apei are nevoie de reparare si intarire, deoarece a avut de suferit din cauza suvoaielor.

Sursa: