Sa faca studii dupa gimnaziu, sa mearga la ore si sa stea in banca alaturi de colegii ei – a fost cel mai mare vis al Alionei, o tanara in scaut cu rotile. Ca dorinta sa-i devina realitate, colegiul la care a aplicat, a instalat un lift special, dar si a adaptat camera de camin in care e cazata. Asta pare un lux pentru tara noastra, dupa ce timp de noua ani cat a invatat in gimnaziu, tanara a facut ore acasa, intrucat scoala din sat nu avea nici macar o rampa de acces.

Publicat:08.02.2020, 20:41

Aliona MIRZA, STUDENTA: “Eram socata ca s-a facut chiar ce mi-am dorit. -Te vad cu lacrimi in ochi. -Asta era doar in cap, dar asta eu chiar am realizat. Sunt mandra de mine.“Sa stau fara studii, fara munca, asta nu sunt eu. ”

De aproape jumatate de an, visul Alionei a devenit realitate. Tanara invata la Colegiul Finaciar bancar din capitala. Drumul pana aici nu a fost deloc usor. Dupa ce a absolvit gimnaziul, a vrut sa aplice la colegiu, insa majoritatea s-au dovedit neprietenoase celor cu nevoi speciale.

Aliona MIRZA, STUDENTA: “Nu aveau conditii pentru mine. Am sunat si au spus ca nu putem sa facem pentru ca nu avem finantare. “Nu m-am lasat, m-am dus sa mai caut.”

Intr-un final, usa i s-a deschis, cu o conditie - trebuia sa astepte aproape doi ani. Timp in care in caminul in care urma sa fie cazata a fost construita o rampa de acces, renovata si adaptata o camera, dar si instalat un bloc sanitar.

Aliona MIRZA, STUDENTA: “Baia este amenajata la nivelul meu, un lavoar, baie de care ma folosesc singura.”

Si in colegiu au fost facute schimbari.

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: “Special pentru Aliona, ca tanara sa se poata deplasa de la un etaj la altul, a fost instalat in colegiu acest ascensor. Pentru al folosi, avem nevoie de un card.”

“-Aliona, la ce etaj mergem? -La 5. Totul este foarte simplu. Tot ascensorul este la dispozitia mea.”

Directorul institutiei spune ca doar pentru ascensor a fost nevoie de circa un milion de lei.

Romeo CERETEU, DIRECTORUL COLEGIULUI FINANCIAR BANCAR: “Am profitat de niste fonduri europene destinate pentru renovare. Am intata propunerea sa ne aprobe in proiect si ascensorul. Ce tine de camin, cheltuiele ni le-am asumat noi.”

Cei noua ani de scoala, tanara i-a petrecut intre patru pereti, acasa, intrucat institutia din Crasnoarmeiscoe, Hancesti, nu avea nici macar o rampa de acces, iar de bloc sanitar nici pomina. Situatia a ramas neschimbata pana in ziua de azi.

Aliona MIRZA, STUDENTA: "-In scoala de cate ori intrai pe an? -De trei ori pe an, la sarbatori.”

“Am incercat sa vorbesc cu directorul, au spus ca nu au bani.”

Desi localitatea nu a facut nimic pentru Aliona, tanara a facut cate ceva pentru localitate. Anul trecut ea a castigat un proiect in valoare de 20 de mii de lei, iar din acesti bani a amenajat intr-un parc mai multe echipamente pentru sport. Planurile fetei cu zambet molipsitor nu se opresc aici.

Aliona MIRZA, STUDENTA: “Ma vad la un post de munca, facand contabilitate. Am planuri dupa patru ani sa merg la lucru, imi place comunicatia cu oamenii.”

Conform Biroului National de Statistica, in tara noastra sunt peste 184 de mii de persoane cu dizabilitati, adica aproape 6% din populatie.