Cinematograful Gaudeamus va fi demolat definitiv, iar în loc va apărea un centru multifuncțional cu 15 etaje. Responsabilii de la primărie au emis o autorizație de construcție în acest sens. Experții dar și locanicii din preajmă susțin că de fapt e vorba de un bloc de locuit iar înălțimea acestuia nu ar corespunde zonei. Acum 4 ani, primarul capitalei promitea că nu va admite acolo construcția blocurilor de locuit, iar terenul va fi valorificat pentru edificii sociale.
Pe jumătate demolat și lasat în păragină. Așa arată astăzi fostul Cinematograf Gaudeamus din centrul istoric al capitalei.
Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: ”Potrivit autorizației de construție, emisă de resposabilii de la primăria capitalei aici uremază să fie construit un centru multifuncțional cu 15 nivele. Ceea ce înseamnă că cinematograful Gudeamus va fi demolat. În preajma clădiri a început deja să fie amenajat gardul șantierului.”
Muncitorii nu au vrut să discute cu noi.
Oamenii care locuiesc în preajmă spun că sunt împotriva construcției clădirii.
”Ceban personal mergea în preajma cinematografului și convingea lumea că nu va fi aici un bloc cu 14 nivele, a fost înainte de alegeri. El a câștigat prima dată, a doua oară și uitați-vă mai departe face ce vrea. Sigur că sunt împotrivă, 14 etaje, haide-ți să facem și monumentul de două ori mai mare.”
”Era mai bine dacă era un parc amenajat decât era mizeri asta, care e acuma.”
Victor Chironda, consilier municipal și expert în dezvoltare urbană spune că autorizația de construcție emisă, este una ilegală și că va sesiza în acest sens instituțiile statului.
Victor CHIRONDA, CONSILIER MUNICIPAL, EXPERT ÎN DEZVOLTARE URBANĂ: „Este o autorizație absolut ilegală. Ei spun că aici nu va fi un bloc cu 15 etaje, dar va fi un complex multifuncțional cu 15 etaje. Sensul de la asta nu se schimbă, pentru că tot 15 nivele rămân. Asta înseamnă o presiune enormă pe această zonă mai ales că este vorba de un teren foarte mic. Fie primăria a eliberat o autorizație care contravine cu codul zonei în vigoare, sau nu este clar ...pentru ăc este clar că este o minciună și din partea primăriei și din partea agentului economic pentru că e evident că vor construi blocuri locative.”
De partea cealaltă, responsabilii de la primăria capitalei spun că actele permisive exmise pentru acea zonă corespund normelor legale.
Ilie CEBAN, VICEPRIMARUL CAPITALEI: ”Au fost eliberate acte permisive pentru construcția unui complex multifuncțional, deci nu va fi un bloc locativ, promisiunea este în continuare respectată.
Câte etaje vor fi acolo?.
Până la 15 etaje.
Pentru acea zonă este ok ca să fie ridicate blocuri cu 15 nivele ținând cont de planul urbanistic
Zona respectivă prevde și se încadrează în limitele normelor pentru zona dată.”
Proprietarul clădirii și al terenului neagă informațiile privind contrucția unui bloc de locuit și afirmă că va amenaja scuarul din preajma fostul cinematograf.
Serghei TAFRATOV, PROPRIETARUL TERENULUI ȘI CLĂDIRII: ”Acolo va fi o clădire de birouri, care va avea la primele două etaje restaurante, cafenele și un centru fitness și restul vor fi birouri. Va fi o clădire cu o fațată în premieră pentru Chișinău, o fațadă verde, în sens că vom avea multă vegetație pe fațadă și va avea o parcare subterană de 4 etaje. Acolo nu este prevpzut bloc locativ, cu apartamente.”
În anul 2020, Ion Ceban s-a opus demolării cenematografului și a promis că aici nu vor apărea blocuri locative, iar terenul va fi valorificat.
”Noi nu am eliberat acte de demolat, faceți tot posibilul ca să opriți aceste acțiuni ilegale.”
Cinematograful Gaudeamus a fost privatizat înca în 2004, iar peste 12 ani, viceprimarul de atunci, Nistor Grozavu, a semnat decizia prin care permitea ca edificiul sa fie demolat. Tot el a anulat-o, mai tarziu, dupa protestele unor ONG-uri care susțineau ca cinematograful este un monument de arhitectura. Chiar și așa, în 2020 Curtea Suprema de Justitie a apreciat drept legala demolarea cladirii, hotararea fiind definitiva.