Curtea Supremă de Justiție se confruntă cu un deficit de judecători, iar din acest motiv dosarele au fost prioritizate, iar unele chiar puse pe pauză. Pentru 11 mii de dosare care se află pe rol la CSJ, sunt doar 8 judecători, dintre care patru sunt transferați temporar. Magistrații spun că în 2024 volumul de muncă s-a dublat, în timp ce Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat concurs pentru suplinirea funcțiilor, însă sunt foarte puțini candidați.
La Curtea Supremă de Justiție activează acum doar 8 judecători, din totalul de 20. Dintre aceștia 4 au fost numiți în funcție după ce au trecut vettingul, iar alți patru sunt transferați temporar.
Stela PROCOPCIUC, PREȘEDINTELE INTERIMAR AL CSJ: ”Sarcina medie a unui judecător este pentru o mie și o sută, iar la colegiul civil este de peste o mie patru sute de dosare. Este un volum de lucru exagerat, comparativ cu anii precedenți volumul de lucru pe domeniul penal s-a dublat, iar pe domeniul civil s-a triplat.”
Potrivit magistraților, în prezent pe rol la Curtea Supremă de Justiție se află 11 mii de dosare. Pentru a evita un blocaj, judecătorii au decis prioritizarea examinării anumitor dosare.
Stela PROCOPCIUC, PREȘEDINTELE INTERIMAR AL CSJ: ”Ne-am concentrat pe cauzele de corupție, pe cauzele cu un impact social major, care au rezonanță mare, pe cauzele care vizează procedura de vetting și pre-vetting, de contestare a hotărârilor CSM și CSP. Pe dosarele care prin efectul legii se judecă cu prioritate. O parte din dosare care nu fac parte din această categorie au mai fost puse pe pauză.”
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii declară că au anunțat concurs pentru suplinirea funcțiilor de judecător la CSJ, însă deocamdată sunt puțini candidați care au aplicat.
Sergiu CARAMAN, PREȘEDINTELE CSM: ”Este evident că până nu completăm 11 funcții de judecător la CSJ, această instanță nu va activa cu acel randament, așa cum este prevăzut de lege, deoarece nu există plen și nu pot fi demarate anumite procese. Bănuiesc eu că putem vorbi aici cu regret de faptul că funcția de judecător nu este una atractivă.”
Experții în justiție spun că era previzibilă această situație odată cu demararea vettingului, care este un proces ce durează.
Alexandru BOT, EXPERT WATCHDOG: ”Era previzibil că vor fi eliminate anumite persoane din sistem și asta va crea un gol de cadre care nu a fost completat prin mecanisme urgente. S-a recurs la transferul temporar de judecători, dar el nu este recomandabil pentru că pentru întărirea permanentă a unei persoane este nevoie de vetting. Este nevoie de alte mecanisme care să asigure o bună funcționalitate a acestei instituții.”
Francesca GÎNDEA, REPORTER PRO TV: "Blocajul la Curtea Supremă de Justiție a început în februarie 2023, atunci când Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demisile a 18 judecători din cadrul instituției. Peste câteva săptămâni a fost înregistrat al doilea val de plecari. Atunci expertii au catalogat plecările drept un sabotaj al judecătorilor care nu au vrut să treacă vettingul.”