Cu motive florale, geometrice sau de animale, zeci de covoare s-au lasat astazi admirate la Moldexpo. Sub genericul "Covorul dorului", evenimentul a adunat sute de vizitatori care au recunoscut ca le-a fost dor de covorul traditional moldovenesc. Veniti din diferite regiuni ale tarii, mesterii populari sunt mandri ca inca mai pot transmite arta tesutului mai departe.

Centrul Moldexpo a aratat astazi ca o casa mare, impodobita cu zeci de covoare, unele vechi de peste 100 de ani.

La cei 73 de ani ai sai, matusa Natalia din Ciobalaccia, Cantemir, povesteste mandra ca primul covor l-a tesut la varsta de 11 ani. Si a reusit, pentru ca a avut ambitia de a-i arata mamei sale, care nu intarzia cu criticile, ca poate.

Natalia CRUDU: “Mama imi spunea ca nu o sa pot, dar eu i-am demonstrat ca pot. E facut el cu greseli, dar cine ma stie, nu stie nimeni.”

Femeia isi aminteste cu drag de zilele de claca, un obicei despre care spune cu regret ca a disparut. 

Natalia CRUDU: “Spuneam si glume. Pe langa sezatori mai faceam claca, spalam lana, o vopseam.”

Vizitatorii au admirat nu doar rezultatul final - covorul, dar si intreg procesul de confectionare. Aceste femei venite din Clisova Noua au oferit un master-class curiosilor.

“Luam fir cu fir si al batem.”

“Cu suveica bagam firul, iar acesta este un razboi de tesut. ” 

Iar unde se munceste, se si canta.

Galina Platon din Ignatei se poate mandri cu un covor vechi de aproape o suta de ani care a fost mostenit de la bunica sa. Femeia spune ca e o adevarata comoara si nu l-ar vinde nici pentru toti banii din lume.

“Se numeste vaza cu flori si doua cucoane. Mi-a propus cineva sa-l vand, dar nu-l vand.”

Vizitatorii au ramas impresionati de cele vazute si spun ca si-ar dori astfel de evenimente cat mai des.

“Mi-am amintit de copilarie. Cand eram mic stiu ca mama tot tesea, era tare frumos.”

“Foarte drumos, nici nu ne dam seama ca sub piciaorele noastre se afla adevarate comori.”

Monica BABUC, MINISTRUL CULTURII: “Vrem sa evocam covorul nostru basarabean.”

Targul National al covorului, organizat in premiera, a reunit astazi peste 50 de mesteri populari si reprezentanti ai muzeelor. Evenimentul a fost organizat in contextul elaborarii dosarului pentru ca tehnica de tesere a covorului moldovenesc sa fie inclusa in lista reprezentativa UNESCO, dar si pentru a promova arta tesutului.