Mai mult de jumătate din apartamentele din blocul de pe strada Testemițeanu din capitală, care ar fi construit ilegal au fost deja vândute. Compania de construcții de află în litigiu cu Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, care a emis prescriții de stopare a lucrărilor însă dezvoltatorul imobiliar nu s-a conformat invocând motivul că are toate actele permisive. Iar din primăvara anului trecut și până acum au fost construite deja 8 din cele 9 etaje ale clădirii.
În luna mai anul trecut, pe strada Testemițeanu 12 din capitală a fost amenajat șantierul pentru contrucția unui bloc de locuit. Iar în mai puțin de un an, clădirea a prins contur și e aproape finalizată.
Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: ”Acum 7 luni pe acest teren nu era nimic, doar muncitori și tehnică care nivela pământul, astăzi vedem un bloc multietajat aflat în plin proces de construcție. Până acum au fost ridicate 8 nivele. Lucrarile se desfasoara deși responsabilii de la primăria capitalei au declarat încă anul trecut că firma care construiește cladirea nu are acte permisive pentru asta.”
La câteva luni distanță de la începerea construcției, responsabilii de la primăria capitalei, împreună cu poliția au demontat de câteva ori gardul care încercuia șantierul, însă asta nu a oprit dezvoltatorul mobiliar. Mai mult la fața locului a fost adus un preot, care a sfințit șantierul. Oamenii care locuiesc în preajmă spun că nu înțeleg cum a fost posibilă admiterea unei asfel de situații.
”O întrebare, cum e posibil așa ceva? Să fie gardul scos de autorități și construcția să continue mai departe.”
”Dacă nu au acte permisive de ce permite al șaptelea etaj să se construiască, eu nu înțeleg. Înseamnă că au. Persoanele nu sunt cu totul nebune să facă această construcție. Aici sunt cheltuieli enorme.”
Victor Chironda, expert în urbanism și consilier municipal spune că acest bloc este ridicat ilegal pentru că potrivit Planului Urbanistic Genral, în acea zonă sunt permise construcții familiale de cel mult două etaje.
Victor CHIRONDA, CONSILIER MUNICIPAL, EXPERT ÎN URBANISM: ”Construcția continuă în mod absolut abuziv și ilegal și nimeni nici organele locale, nici cele centrale nu face mare treabă cu asta. Asta e prima construcție din oraș, care se face absolut fără gard la șantier. Oprirea efectivă trebuie să fie de către primărie, împreună cu poliție.”
Pe pagina companiei de construcții, se arată că la adresa frespectivă este construit un bloc rezidențial exclusivit cu 9 etaje, care va avea 99 de apartamente, 8 spații comerciale, locuri de parcare, un teren de joacă pentru copii și o terasa comună. Iar până acum jumătate din totalul de locuințe au fost vândute.
Potrivit șefului Direcției Arhitectură a primăriei Chișinău, compania nu are autorizație de construcție. Încălcare depistată și de Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică care a amendat firma și a dispus sistarea lucrarilor desfășurate pe șantier.
Ion MORARU, ȘEFUL INST:"Ei au tot dreptul să atace în instanță până la decizia definitivă noi nu putem să acționăm. Noi constatăm faptul că undeva în 2014 totuși a fost o autorizație emisă cu încălcări grave, dar ea are termen de valabilitate. La momentul de fața autorizația este nevalabilă. Noi am solicitat măsuri de asigurare. Dacă noi câștigăm înseamnă că merge spre demolare.”
Procesul de judecată, care a început în luna mai anul trecut poate dura și mai bine de trei ani. Am solicitat o reacție de la compania de construcții, care deocamdată nu a revenit cu un răspuns. Anterior, juristul de acolo declara că lucrările sunt perfect legale. Într-o notă informativă expediată atunci se arăta că lotul de pământ de pe strada Testimițeanu 12 a fost procurat în luna ianuarie 2024 de la o altă companie, aflată acum în procedura de restructurare. Se mai arată că atunci când a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare acolo deja se afla un bun viitor înregistrat cadastral și autorizat legal spre construire. Totodată reprezentantul companiei declara că fostul dezvoltator mobiliar a început lucrările de construcție în 2014, an în care ar fi fost emisă autorizația de construcție, ceea ce ar face actul legal până în 2024. Am solicitat să fie expediată redacției noastre și copia actelor permise, încă dezvoltatorul imobiliar nu a făcut acest lucru.