Dupa o afacere falimentata si gata sa plece peste hotare, Aliona Ivanenco, o tanara din Sangerei, si-a zis sa mai incerce, o ultima data, sa faca ceva la ea acasa. Asa ca a deschis un cabinet de logopedie si consiliere psihologica, unicul de acest fel in raionul sau. Acum clientii ei vin din toate colturile tarii, iar ca sa prinda un loc, unii asteapta chiar si jumatate de an.
Asa au loc sedintele tinute de Aliona Ivanenco. Cu literele s, t ori r, repetate pana la atingerea perfectiunii. Dupa licenta si un master in psihologie clinica a vrut sa se angajeze, insa nu i-a reusit. A deschis o afacere in comert, care insa a falimentat dupa numai trei ani. Chiar si asa, nu s-a dat batuta.
Aliona IVANENCO, PSIHOLOG CLINICIAN: „M-am gandit ca trebuie sa ma intorc la visele mele, la ce am vrut din facultate. A fost o promisiune a sotului, ca voi avea candva cabinet de consiliere.”
Din economii au deschis cabinetul de logopedie si consiliere psihologica, unicul in raionul Sangerei.
Aliona IVANENCO, PSIHOLOG CLINICIAN: „Nu ma asteptam ca o sa fie atat de solicitat serviciul. Acum e nevoie ca copii sa stea in rand de la jumatate, la un an.”
Pentru a dezvolta centrul avea nevoie de bani, asa ca a aplicat si a castigat un proiect finantat de USAID, iar ulterior programul „Femei in afaceri”.
Aliona IVANENCO, PSIHOLOG CLINICIAN: „In cadrul terapiilor logopedice nu stam, manutele se joaca, noi dezvoltam motricitatea fina si gura repeta.”
Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: „Una din preferatele copiilor este si aceasta jucarie creativa. Aici avem un pix improvizat, cerneala caruia este inlocuita cu un siret. Astfel, scriind pe aceasta tabla, se dezvolta motricitatea, dar si creativitatea.”
Cu banii castigati din proiect a creat si o aplicatie mobila, pentru copiii care nu pot vizita cabinetul de cate ori este necesar.
Aliona IVANENCO, PSIHOLOG CLINICIAN: „Sunt mai multe capitole, cifre, animale. Avem o intrebare, pentru ce ne trebuie ascutitoare? Copilul selecteaza cel corect, cu ascutitoarea ascutim creionul.”
Pe langa cei cu tulburari de vorbire, printre clientii ei se numara si persoanele cu autism sau sindrom Down. Spune ca cea mai mare recompensa este sa vada rezultate.
Aliona IVANENCO, PSIHOLOG CLINICIAN: „Ultimult pacient a suferit o boala, nu a putut sa vorbeasca. Am lucrat un an pana a reusit sa aiba dictia buna.”
In cabinetul Alionei am intalnit-o si pe Elena Chiriac. Face naveta Sangerei – Donduseni, adica parcurge peste 100 de km, ca sa-si aduca pe cei doi nepoti la sedinte.
Elena CHIRIAC: „Au retineri de vorbire. - Cum s-au schimbat de cand vin aici? - Rostesc corect, citesc, daca candva o faceam pe silabe, nu putea pronunta, z, s, azi ne bucuram.”
De cateva saptamani, Aliona si-a deschis si un canal de youtube, unde ofera lectii gatuit, avandu-l asistent chiar pe fiul ei.