Elevii din mai multe școli din țară învață luna aceasta cum să-și instaleze semnătura electronică pe telefon. Ministerul Educației, împreună cu două companii de telefonie mobilă, a demarat o campanie educațională prin care cât mai mulți tineri ar urma să obțină semnătura electronică, necesară pentru înscrierea online la facultate.

Publicat:12.02.2025, 21:58

„Discutăm astăzi cu voi despre un serviciu care el de mult timp este în Republica Moldova și care este atât de util și atât de important în procesul de digitalizare a țării nostre.”

La liceul „Spiru Haret” din capitală, elevii au primit nu doar informații despre semnătura electronică, dar au fost ajutați și să o activeze în telefon.

“Felicitări, semnătura este valabilă 24 de luni, codul îl păstrezi și nu-l spui la nimeni.” 

Pentru a-și face gratuit semnătura electronică, elevii au nevoie doar de buletinul de identitate.

Victoria, MANAGER MAGAZIN TELEFONIE MOBILĂ: „Activarea înseamnă introducerea datelor din buletinul de identitate a clientului, după care activăm semnătura mobilă. Clientul primește un mesaj cu un cod pentru verificare, identificare a numărului, după care introduce codul din patru, șase, opt cifre. Important cifrele să nu fie consecutive.”

Potrivit Ministerului Educației, tinerii  vor folosi semnătura electronică nu doar pentru admitirea la universitate. Cu ajutorul acesteia, ei vor putea beneficia și de un voucher cultural. Mai mult, semnătura electronica va putea fi utilizată și pentru semnarea actelor.

“Planific să-mi fac semnătura electronică pentru că are multe beneficii și este un locru foarte folositor mai ales că vreau să plec peste hotare și o să fie mult mai ușor să gestionez multe lucruri de la distanță.” 

“Cred că trebuie să o ai pentru că nu strică, dar e mai comod în primul rând. Mai ales că putem evita partea asta birocratică anume de a sta în rânduri și așa mai departe.”

Adelina și-a făcut semnătura electronică acum câteva luni, imediat ce a împlinit 18 ani. Deși nu a reușit încă să o utilizeze, aceasta spune că pe viitor îi va fi de folos.

„Încă nu am folosito, dar m-a determinat în primul rând voucherul cultural pentru că este o posibilitate de a cumpăra cărți, de a merge la teatru, dar și pentru a aplica la universitățile din Republica Moldova.”

Și elevii de la centrul de excelență în estetică au învățat cum să folosească  semnătura electronică.

“A durat undeva 6-10 minute. E super pentru că este o aplicație în care o să pot să intru și toate actele o să fie acolo.”

“Semnătura electronică este foarte importantă pentru admiterea la universitate și trebuie toți să o facem pentru că o ne fie de folos.”

Dina MUNTEANU, REPORTER PROTV: "În acest an pentru a se putea înscrie la universitate online, elevii vor trebui să-și creeze un cont pe platforma eadmitere.gov, unde vor completa cererile și vor încărca documentele necesare, iar acestea vor fi validate doar prin semnătura electronică. Elevii care nu vor reuși să-și activeze semnătura vor putea merge în continuare să depună dosarul în format fizic. Dina Munteanu, Pro TV.”