Dureri in piept, tuse, oboseala sau lipsa poftei de mancare sunt doar cateva dintre simptomele specifice tuberculozei. Specialistii recomanda ca odata cu aparitia acestora, bolnavii sa se adreseze la medic. Cativa pacienti care sufera de tuberculoza au povestit experienta lor.

Publicat:25.03.2023, 00:00

Acest tanar din raionul Causeni, care si-a dorit sa-i protejam identitatea, a aflat ca sufera de tuberculoza in urma cu doua luni. S-a adresat la medic la timp, povesteste el si a fost internat la Chisinau.

„- Dureri, tuse, de parca tuseai impus. Picioarele ma dureau foarte tare. Am lucrat peste hotare, erau conditii grele, si sub ploaie. Lucram toata ziua sau poate am intrat cu cineva in contact.”

Acum urmeaza un tratament medicamentos care ii usureaza durerile. Spera ca se va recupera iar in acest context are si un mesaj pentru populatie.

„Daca simte cineva ca are aceste simptome sa sune la linia fierbinte, sa mearga la medic, sa nu intre in contact. Sa aiba grija. E o boala periculoasa, iti afecteaza grav plamanii si poti deveni dependent de un aparat. Nu e interesant sa duci asa o viata. Nu degeaba avem spitale sau medici!”

Potrivit specialistilor, anul trecut, 51 de persoane din raionul Causeni au fost diagnosticate cu aceasta boala. Alti 16 pacienti se afla la evidenta de la inceputul anului.

Inga UNGUREANU, MEDIC PNEUMOLOG:„Avem cazuri de decese, dar e vorba de pacienti care s-au adresat tardiv si cu parere de rau tuberculoza cand vine afecteza celelalte organe nu doar sistemul pulmonar. In unele cazuri e vorba si de sistemul nervos. Pentru raionul Causeni e un indice care il mentinem la nivel, ne straduim pacientii sa fie depistati.”

Iar acest barbat este internat la spitalul clinic din Balti. A muncit multi ani peste hotare si crede ca s-ar fi imbonavit acolo, iar acum duce o lupta pentru a se vindeca de tuberculoza.

„Ma duceam la farmacie si ceream ceva de tuse, nu stiam ca am tuberculoza. Ceream praf sau sirop, dar tusea nu se oprea.
Sunt si cazuri cand boala recidiveaza, cum ar fi la acest pacient, care stiind simptomele acestei maladii si fiind informat, s-a adresat imediat la medic.”

„Te sufoci, tusesti, nu-ti ajunge aer. E foarte greu sa mergi, e obositor. Lipseste pofta de mancare, nu ai chef de somn ca inainte. Pana nu vii la spital sa te tratezi, sa administrezi medicamente prescrise de doctor, boala nu trece.”

Aceasta boala poate fi tratata daca este depistata la timp, spun specialistii. Tratamentul dureaza cel putin 6 luni – la spital, apoi acasa.

Natalia GUTULEAC, FELCER LABORANT:„Cand primim analizele suspectilor bolnavi de tuberculoza le prelucram, insamantam pe un mediu. Daca exista o crestere o transferam pe stative pentru a vedea coloniile.Tinem aici insamantarile, la 37 de grade, trei luni de zile.Dupa reinsamantare vedem, asa arata o colonie de tuberculoza.

Pe parcursul anului 2022, in Balti au fost depistate 51 de cazuri noi de tuberculoza, cu 25% mai putin, decat in 2021. Cu toate acestea, numarul cazurilor grave a cresut alarmant.

Petru ALEXANDRIUC, SEFUL SECTIEI DE FTIZIOLOGIE, SPITALUL CLINIC BALTI: „Din toate tarile europene vin bolnavi cu tubercuoza. Ei vin cu procese avansate.  Recomand tuturor care planifica sa plece peste hotare sa treaca un control medical, sa faca o radiografie a cutiei toracice, o analiza a sangelui, pentru a avea o siguranta ca pleaca sanatos. Acolo, cand starea lor se agraveaza, nu se adreseaza la medici, acolo e foarte scump si desigur incep sa se trateze singuri.”

Agentia Nationala pentru Sanatate Publica anunta ca in 2021 au fost raportate in tara circa 1900 de imbolnaviri, in crestere fata de anul 2020, cand au fost inregistrate peste 1800 de cazuri.  

La nivel mondial, tuberculoza este a 13-a cauza de deces. Potrivit statisticilor, in 2021, 10.6 milioane de oameni s-au imbolnavit de tuberculoza in intreaga lume, iar 1,6 milioane de persoane au murit.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.