Fermierii vin cu noi nemulțumiri. De această dată cer revizuirea politicii de subvenționare pentru următorii 5 ani, care ar lăsa sectorul de cereale și oleaginoase fără ajutor din partea statului. Proiectul se află la consultări publice, iar până la sfârșitul săptămânii, aceștia pot veni cu propuneri susține ministrul agriculturii.
Alexandru BĂDĂRĂU, DIRECTORUL EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI FERMIERILOR: ”Sunt niște condiții foarte dure care, din oficiu acest sector este prioritizat ca un sector de minimă importanță și va obține un punctaj cel mai mic. Măsurile în care se încatrează este doar una sau maxim două pe acest domeniu.”
În cadrul unei adunări, agricultorii din cadrul asociației fermierilor au adoptat o declarație comună pe care urmează să o depuna la guvern și parlament.
Alexandru BĂDĂRĂU, DIRECTORUL EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI FERMIERILOR: ”Noi solicităm retragerea acestei legi pentru consultări și revizuirea politicii strategiei de subvenționare pentru următorii 5 ani și avem a doua solicitare în care vrem ca guvernul să se implice cu măsuri de finanțare a agricultorilor pentru un nou an agricol.”
Legea încă nu a fost votată de parlament, iar până pe 14 februarie fermierii pot veni cu propuneri de modificare a acesteia, susține ministrul agriculturii.
Ludmila CATLABUGA, MINISTRUL AGRICULTURII: ”Vor fi ulterior alte discuții ca să putem lua o decizie clară cu privire la acest segment. În viziunea ministerului, nu este exclus și nu vreau să fie un dezechilibru în sectoare. Dezacordul sectorului e bine venit, bine că au bătut alarma. Noi am preluat acestă propunere a sectorului, dar totodată ministerul își propune în noua lege a subvenționării să avem și să punem accent pe o agricultură sustenabilă.”
Potrivit noii legi a subvenționării principala sursă de finanțare va fi Fondul național pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural, valoarea căruia, pentru acest an constituie 1,5 miliarde de lei.