Mai nou copiii din Moldova sunt tratati prin joc. Tratamentul se numeste ludoterapie, iar primul cabinet a fost inaugurat astazi intr-o sectie a Centrului mamei si copilului. Medicii spun ca prin joc vor putea stabili un diagnostic mai clar si, totodata, vor diminua stresul pe care il traiesc micii pacienti cand ajung la spital.
Aceasta camera se deosebeste radical de celelalte incaperi ale spitalului. Reparata si amenajata pe banii unei fundatii neguvernamentale, ea a fost deschisa in special pentru terapia prin joc. Medicii spun ca aceasta metoda este una foarte benefica in tratamentul copiilor.
SINCRON: Corina ARHIRE, PSIHOLOG
“ Copiii care se trateaza aici sunt copii cu dereglari psihice, anxietate, inhibitie, autism chiar, si ei sunt foarte greu de provocat la diagnosticare si la tratament.”
Psihologul spune ca jocul poate contribui la diagnosticarea corecta a pacientilor, dar si la tratamentul lor. O simpla pictura a copilului ii poate spune multe specialistului.
Ana-Maria este una dintre cele mai mici paciente ale sectiei. Astazi este a doua ei vizita la psiholog, insa, deocamdata micuta nu a ramas impresionata de procedeele specialistului.
Chiar si asa, sefa seciei de neuropsihiatrie spune ca ludoterapia a dat primele roade.
Medicii spun ca ludoterapia trebuie sa diminueze stresul prin care trec micutii ajungand la spital. Cauzele acestuia sunt boala, mediul strain din spital, dar cea mai grava este lipsa oamenilor apropiati. Constatand aceste cauze, medicii, totusi, nu le permit parintilor sa se afle langa copii, iar micii pacienti recunosc cu tristete ca vor mai repede acasa.