Ministerul Culturii și Agenția de Inspectare a Monumentelor vor cere în instanță anularea autorizației de construcție a unei clădiri cu 15 etaje în locul cinematogafului Gaudeamus. Instituția afirmă că autorizația emisă de primăria capitalei este ilegală deoarece nu a fost obținut avizul necesar din partea Ministerului Culturii. Autoritățile locale susțin că în zonă urmează sa fie ridicat un centru multifuncțional și că nu au fost admise încălcări la eliberarea actelor.

Ultimul update: 11.02.2025, 21:28 Publicat:11.02.2025, 19:57

Sergiu PRODAN, MINISTRUL CULTURII: "Noi vom depune și vom cere în instanță anularea acestei hotărâri de înființare, de construcție, noi vom cere pedepsirea persoanelor responsabile pentru actele incomplete și actele ilegale, emise de autoritățile locale.”

Ministrul Culturii spune că autorizația de construcție a unui centru multifuncțional cu  15 nivele în locul cinematografului Gaudeamus a fost emisă cu încălcări grave. Mai exact, compania și dezvoltatorii proiectului nu au solicitat și, efectiv, nu au obținut avizul necesar din partea Ministerului Culturii pentru proiectul respectiv, așa cum prevede legislația în vigoare.

Sergiu PRODAN, MINISTRUL CULTURII: "INST trebuie să verifice legaliatatea actelor emise, pentru că ele trezesc semne de întrebare. O construcție cu o astfel de înălțime are nevoie de o infrastructură, de căi de acces, de zone de parcare, de zone de protectie a blocului in sine.”

” [..]Este important de menționat că fostul dezvoltator al proiectului, care în 2020 intenționa să construiască un complex rezidențial pe amplasamentul cinematografului, a solicitat, înainte de a obține autorizația de construcție, avizul Ministerului Culturii prin Consiliul Național pentru Monumentele de For Public. Schița de proiect, a fost respinsă. Se constată că, după schimbarea dezvoltatorului în 2025, Primăria municipiului Chișinău a emis o autorizație de construcție nouă, fără a obține prealabil avizul Ministerului Culturii", mai scriu responsabilii de la Ministerul Culturii.

Am solicitat o reacție de la Primăria Chișinău însă responsabilii de acolo au spus că nu comentează, precizând că  autorizația de construcție a fost eliberată conform tuturor normelor, așa cum a spus ieri, viceprimarul capitalei Ilie Ceban.

Ilie CEBAN, VICEPRIMARUL CAPITALEI: ”Este zonă C3, care presupune construcția complexă sau a unor construcții multifuncționale, social, comercial așa a fost solicitată eliberarea actelor permisive și așa și au fost eliberate. A fost eliberate acte permisive pentru construcția unui complex multifuncțional.”  

De cealaltă parte proprietarul terenului spune că reacția ministerului Culturii este abuzivă și că nu era necesara aprobarea instituției.

Serghei TAFRATOV, PROPRIETARUL TERENULUI ȘI CLĂDIRII: ”Nu am solicitat pentru că nu este cazul. Se solicită aviz de la  Ministerul Culturii atunci când este cazul când sunt afectate careva din monumente istorice sau în alte cazuri, dar nu în cazul dat. Ministerul Culturii are vreo trimitere la lege sau este vreo înterpretare a Ministerului Culturii?”

Potriviti Ministerului Culturiii zona  cinematografului „Gaudeamus” este una de protecție și este situată în nucleul istoric al Chișinăului. Clădirea fost privatizat înca în 2004, iar peste 12 ani, viceprimarul de atunci, Nistor Grozavu, a semnat decizia prin care permitea ca edificiul sa fie demolat. Tot el a anulat-o, mai tarziu, dupa protestele unor ONG-uri care susțineau ca cinematograful este un monument de arhitectura. Chiar și așa, în 2020 Curtea Suprema de Justitie a apreciat drept legala demolarea cladirii, hotararea fiind definitiva.